A apărut numărul 5 al publicației Romanian Book Review

Ajunsă, în luna iunie, la numărul 5, revista Romanian Book Review, editată de Institutul Cultural Român, include relatări consistente de la Târgurile Internaționale de Carte de la Torino și de la Praga, unde România a fost și în acest an bine reprezentată.

Editorialul reproduce fragmente din cuvântul de deschidere rostit de președintele ICR, Andrei Marga, la Forumul Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana, desfășurat la București în perioada 22-25 mai 2013.

Pagina dedicată clasicilor literaturii române cuprinde un amplu articol despre viața și opera lui Mihai Eminescu, marcând împlinirea, pe 15 iunie, a 124 de ani de la încetarea din viață a poetului.

De literatura română de azi dau seama semnalările unor proaspete volume de proză semnate de Lavinia Bălulescu, Dan Coman, Liliana Corobca, Cristian Ardelean, precum și cea a noului volum de versuri al lui Adrian Popescu. Aparițiile din domeniul artelor ocupă un loc important în sumar, cu cronici dedicate, printre altele, albumului Ion Cristodulo, monografiei Francisc Chiuariu realizate de Adrian Guță și Cosmin Năsui și albumului de fotografie Checkhov, Shakespeare, Bergman văzuți de Andrei Șerban realizat de Mihaela Marin. Studiile și științele sunt reprezentate de lucrări precum Scutecele națiunii și hainele Împăratului de Vintilă Mihăilescu și Biletul de ieșire din criză de Adrian Vasilescu, analizate succint în paginile de profil.

Invitatul acestui număr este poetul și traducătorul Sorin Mărculescu, căruia i se datorează versiunile românești recente ale Operelor narative complete de Miguel de Cervantes. Interviul este realizat de poeta și jurnalista Andra Rotaru.

Publicația lunară Romanian Book Review, editată în limba engleză de Institutul Cultural Român, are drept scop popularizarea aparițiilor de toate genurile de pe piața editorială românească, adresându-se publicului din străinătate, ca și potențialilor editori și traducători de volume în alte țări.


Romanian Book Review nr. 5