10 ani de parteneriat cultural Sibiu - Luxemburg, sărbătoriți prin spectacolul de teatru Metamorfoze, la Luxemburg

10 ani de parteneriat cultural Sibiu - Luxemburg, sarbatoriti prin spectacolul de teatru Metamorfoze, la Luxemburg

Spectacolul de patrimoniu Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete, după poemul epic al lui Ovidiu, se întoarce la Luxemburg, la zece ani de la parteneriatul Sibiu – Luxemburg - Capitale Europene ale Culturii 2007.


Metamorfoze este o coproducţie a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și a teatrului din Esch-sur-Alzette, cu o distribuție internațională, formată din actori francezi, luxemburghezi, belgieni și germani. Publicul este invitat la două reprezentaţii în aer liber, care vor avea loc în zilele de 7 și 8 iulie, de la 21.30, în fața Casei de știință a Universității la Esch-sur-Alzette.

Turneul este realizat cu sprijinul Ministerului culturii luxemburghez, al primăriei orașului Esch-sur-Alzette, al Institutului Cultural Român Bruxelles și al Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Acest eveniment de marcă aniversează succesul proiectului Capitale Europene ale Culturii 2007 și un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, prin reluarea, ca un simbolic arc peste timp, a spectacolului Metamorfoze, care a fost montat prima dată în curtea Centrului Cultural al Abației Neumünster din Luxemburg, în iulie 2007, locul semnării tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Vom păstra din aceste Metamorfoze imagini puternice. Unele pentru intensitate poetică (...), altele pentru umorul și ironia pretențiilor noastre umane. (...), momente frumoase de cântec și de atmosferă sonoră.”, descria după premiera din 2007 jurnalistul Stéphane Gilbart pentru publicația Luxemburger Wort.

Spectacolul se joacă într-un bazin de apă de 30m lungime și 18m lățime, actorii interpretează și cântă textele lui Ovidiu, pe fundal muzical și imagini pregnante, magice sau poetice, ascunse în spatele sensurilor.

Din 2007, spectacolul a intrat în repertoriul Teatrului Național Radu Stanca, iar ultima reprezentație a avut loc la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fiind titrată în primele trei cele mai așteptate spectacole ale festivalului, alături de Brodsky/Baryshnikov (regia lui Alvis Hermanis, interpretarea Mikhail Baryshnikov) și de spectacolul de dans Vertigo 22 al coregrafei Noa Wertheim din Israel.

„Cu foarte mare plăcere primim Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu și spectacolul fabulos Metamorfozele după Ovidiu, în regia domnului Silviu Purcărete, la Esch / Belval, în 7 și 8 iulie 2017. Este ca o buclă care se închide: 10 ani de la creare, în timpul programului Capitalele Culturale 2007, spectacolul revine în țara natală și, fără îndoială, putem pretinde că aceste colaborări, generate de programul Capitale Culturale, persistă în timp. Desigur, suntem foarte curioși să vedem cum a evoluat copilul de altădată. Pe parcursul acestui deceniu, am schimbat multe producții și coproducții, îmi aduc aminte cu mare emoție de „Lulu“, în cortul special amenajat, în timpul renovărilor de la Teatrul Esch, de „Verișoara lui Pantagruel“, „Bal“, „Gulliver“, „Marat/Sade“, „Goldberg-Variationen“, spectacole prezentate la noi, la Esch. Teatrul Esch a fost invitat la Festivalul de la Sibiu cu „Jurnalul Annei Frank“, „Woyzeck“ și „Die Präsidentinnen“. Am invitat mari scenografi precum Helmut Stürmer și Dragos Buhagiar să lucreze cu noi, l-am invitat pe compozitorul Vasile Șirli. Eu însumi am avut onoarea de a pune în scenă 3 spectacole la Teatrul Național din Sibiu, cu mare fericire! Sper că aceste colaborari minunate vor continua și vor avea drept rezultate proiecte majore, și în același timp, sper și că orașul Esch, împreună cu orașele învecinate, vor obține titlul de Capitale Europene ale Culturii în 2022. “ - declară Charles Muller, directorul Teatrului Esch-sur-Alzette.

Charles Muller a fost decorat de președintele României cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Ofițer, în prezența premierului luxemburghez, Xavier Bettel, în cadrul ceremoniei aniversare a celor 10 ani de parteneriat Sibiu – Luxemburg, organizată la FITS 2017. Acum, orașul Esch se pregătește să devină Capitala Culturală Europeană, iar Teatrul National Radu Stanca din Sibiu returnează darul primit în urmă cu 10 ani.

Sibiu și Luxemburg rămân exemple inconturnabile de modele culturale europene, orașe înfrățite care împărtășesc nu doar un deceniu de colaborare, ci opt secole de istorie, căci în urmă cu 800 de ani cei care au plecat din Luxemburg au fondat medievalul Hermannstadt, denumirea în limba germană a orașului Sibiu.


REGIA: Silviu Purcărete

DRAMATURGIA: Alain Garlan

DECORUL: Helmut Stürmer

COSTUME: Lia Manţoc

MUZICA: Vasile ŞirliSpectacolul este supratitrat în franceză și durează 1:40 minute.

Data și locația: 7-8 iulie, ora 21:30 la 2, Avenue de l’Université 4365, Esch-sur-Alzette, Luxemburg

Rezervări: Tel. +352 27 54 – 50 10 / 50 20 - www.theatre.esch.lu – e-mail : reservation@theatre.villeesch.lu

Tarif: 30 EUR/ 20 EUR/ 10 EURAffiche