Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată la ICR Tel Aviv: „Iluziile mele” – proiecție de film și discuție online despre Pogromul de la București

Pentru marcarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, dar și a 80 de ani de la Pogromul de la București, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în colaborare cu platforma „Viitorul Memoriei”, un eveniment care a inclus proiecția online a documentarului „Iluziile mele”, urmată de o discuție online, moderată de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, cu participarea realizatoarei filmului, Olga Ștefan.

Documentarul „Iluziile mele” (2017, România, 58 minute, subtitrare în limba engleză) a fost difuzat, în data de 28 ianuarie 2021, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/. Filmul, realizat de Olga Ștefan în colaborare cu Vîrsta4 și Ileana Szasz, redă istoriile personale ale rezidenților căminului Moses Rosen din București și poartă publicul prin zonele şi spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul Pogromului din 1941, pe la casele unde au trăit povestitorii/toarele filmului şi la clădiri importante pentru viaţa comunităţii evreieşti. Astfel, privitorii pot afla mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului, despre impactul legilor rasiale asupra situației şi vieții de zi cu zi a evreilor, și identitatea evreiască de după război.

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, desfășurată în limba engleză, și dfiuzată prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv, realizatoarea Olga Ștefan a prezentat etapele realizării acestui documentar, filmat în perioada 2016-2017 și care conține, conform spuselor unui spectator, ”last chance interviews” – printre ultimele ocazii posibile de a intervieva supraviețuitorii Pogromului de la București. De asemenea, Olga Ștefan a prezentat și Viitorul Memoriei – o platformă transnaţională şi interdisciplinară dedicată memoriei Holocaustului, incluzând evenimente şi expoziţii organizate în oraşe unde au avut loc pogromuri sau deportări – inițiată pentru a contracara tendinţa actuală de ştergere şi îngropare a trecutului şi pentru a pune în discuţie mecanismele uitării.

Misiunea acestei platforme este de a face cunoscut publicului trecutul țărilor implicate și trecutul fiecărui oraș, reactivând memorii prin intermediul artei contemporane și media, legând trecutul de prezent, documentând mărturiile ultimelor supravieţuitoare şi ultimilor supravieţuitori, personalizând istoria prin istorii orale, creând legături între oameni și deschizând spațiile publice spre dezbatere și înțelegere reciprocă.

Olga Ștefan a subliniat și faptul că platforma funcționează ca model pentru dezvoltarea unei conştiinţe mai profunde prin acțiune, unde instituţiile şi organizaţiile partenere locale trebuie să își asume responsabilitatea de a lucra cu și despre trecutul orașului lor, opunându-se astfel creșterii naționalismului, antisemitismului și urii etnice. În acest sens, a oferit exemplul tinerilor care nu cunoșteau mai nimic despre trecutul antisemit al României și care perpetuau stereotipuri auzite în familie dar care, datorită proiectelor de educație non formală, au putut afla mai multe despre istoria evreilor români și tragediile prin care au trecut aceștia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, obținând astfel o viziune nouă asupra trecutului și educându-se astfel către o mai bună cunoaștere și asumare a trecutului.

Mai multe detalii despre platforma „Viitorul Memoriei”: http://www.thefutureofmemory.ro/

Totodată, ICR Tel Aviv a fost partener în cadrul proiectului inițiat de Ambasada României în Statul Israel numit „80 de ani de la Pogromul de la București. Comemorarea prin opera lui Marcel Janco (Iancu)”, desfășurat în colaborare cu Muzeul Israel. Mai multe detalii despre eveniment: https://www.icr.ro/tel-aviv/80-de-ani-de-la-pogromul-de-la-bucuresti-comemorarea-prin-opera-lui-marcel-janco-iancu