Ziua Internațională a Francofoniei sărbătorită prin proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci”, la Ath, Belgia

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxelles, în colaborare cu Muzeul Județean Buzău și Consiliul Județean Buzău, Asociația RoAth, Primăria orașului Ath – Valonia și Ambasada României în Regatul Belgiei, prezintă expoziție panotată „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci”, proiecția filmului „Opinciˮ și prelegeri susținute de dr. Daniel Costache și Alexandru Anghel, reprezentanți ai Muzeului Județean Buzău. Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 18 martie 2023. Expoziția va putea fi vizitată pană pe 31 martie 2023, la Primăria orașului Ath – Valonia.

La deschidere vor participa Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, reprezentanții Institutului Cultural Român de la Bruxelles, ai Asociației RoAth, ai Muzeului Ath, cât și reprezentanții primăriei din Ath.

Expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci” cuprinde 20 imagini care valorifică patrimoniul inedit legat de personalitatea globe-trotter-ului român Dumitru Dan, imagini cu documente din timpul călătoriei, cu obiecte personale, contribuind la creșterea nivelului de informare și conștientizare a importanței și unicității acestui patrimoniu inedit.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la ocolul lumii pe jos realizat de primul globe-trotter român, Muzeul Județean Buzău a organizat o expoziție permanentă „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci” în cadrul căreia, printr-o cercetare pluridisciplinară a bunurilor cu valoare istorico-documentară, s-a valorificat patrimoniul inedit legat de personalitatea lui Dumitru Dan prin expunerea în premieră a obiectelor personale ale acestuia, a documentelor de călătorie, prin digitalizarea unui număr de 677 de bunuri de patrimoniu deținute, de trei instituții publice, Muzeul Județean Buzău, Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ Bacău, Muzeul Sportului București.

Dumitru Dan (14 iulie1889, Buhuși – 4 decembrie1978, Buzău) a fost geograf, profesor de geografie și globe-trotter român. În perioada 1910-1916, Dumitru Dan, alături de alți trei români, a luat parte la concursul organizat de Touring Club de France, concurs întrerupt din cauza Primului Război Mondial şi finalizat pe 14 iulie 1923 la Paris, unde i s-au înmânat premiul şi titlul de campion mondial. Patru temerari studenți români au pregătit periplul în timp ce se aflau la Paris, imediat ce au aflat despre marele concurs organizat de Touring Club de France, de a ocoli pământul pe jos. Dumitru Dan şi Paul Pârvu erau studenţi la Facultatea de Geografie de la Sorbona, iar ceilalţi doi – la Conservatorul de Muzică.

Din jurnalul pe care Dumitru Dan l-a ținut, aflăm informații prețioase despre călătorie, despre obstacolele întâmpinate, despre moartea celor trei tovarăși de drum (Alexandru Pascu, pe 17 iulie 1911, la Bombay, în India, George Negreanu a căzut într-o prăpastie la traversarea munţilor Nan-Ling din China, Paul Pârvu, în ianuarie 1915, la Jacksonville, Florida, când călătoria adunase deja aproape 90.000 de kilometri).

În luna iulie a anului 1923, în cadrul unei ceremonii organizată de Touring Club de France, lui Dumitru Dan i-a fost decernat titlul de campion mondial şi înmânat premiul de 100.000 de franci francezi pentru finalizarea extraordinarei călătorii de 100.000 de kilometri parcurşi pe jos în jurul Pământului.

Pe parcursul călătoriei în jurul lumii, Dumitru Dan a folosit 497 de perechi de opinci şi 28 de costume naţionale şi a vizitat peste 1.500 de oraşe mari din 74 de ţări ale lumii și 30 colonii de pe cinci continente, a traversat trei oceane și7 mări.Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei în anul în care se împlinesc 30 de ani de la aderarea României la OIF (1993) și continuă promovarea patrimoniului cultural românesc, îndeplinindu-și menirea de a transmite valori culturale naționale publicului din spațiul de referință.