Ziua Europeană a Limbilor 2023, sărbătorită la Lisabona

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, ICR Lisabona, alături de alte 15 institute culturale și ambasade membre ale EUNIC Portugalia, organizează sâmbătă, 23 septembrie 2023, un eveniment festiv multicultural şi pluridisciplinar, ce se va desfăşura în GrădinaTeófilo Braga din Lisabona (Jardim Teófilo Braga). Activitățile din cadrul Zilei Europene a Limbilor se adresează publicului de toate vârstele şi se vor desfăşura în intervalul orar 15:00 şi 19:30, cu intrare liberă.

Ziua Europeană a Limbilor este un eveniment care oferă participanților posibilitatea de a intra în contact cu unele dintre limbile vorbite în Europași de a cunoaște câte ceva despre următoarele țări europene: Austria, Germania, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Georgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă și România.

Având la dispoziție un vast program cultural, participanții își pot testa cunoștințele lingvistice, pot lua parte la jocuri și dansuri și pot asista la concerte și expoziții. Vizitatorii mai tineri vor avea posibilitatea de a explora limbile europene printr-o varietate de activități creative. Unul dintre marile succese ale edițiilor anterioare, „speak datingˮ-ul, va fi prezent și în acest an - o activitate distractivă și ludică, în care participanții pot învăța cuvinte și expresii din diverse limbi străine în mini-conversații de 5 minute. Evenimentul se va încheia cu o tombolă ce va avea ca premii cursuri de limbi străine, predate în cadrul institutelor culturale membre EUNIC, dar și alte surprize.

Participarea ICR Lisabona la acest eveniment va consta în organizarea de sesiuni de speak-dating în limba română, susținută de profesoara Rodica-Adriana Covaci, prezentarea expoziției „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor. Un proiect de antropologie vizualăˮ, aparținând antropologului Cătălin D. Constantin și stand cu preparate tradiționale românești și materiale informative despre România.

Expoziția „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor. Un proiect de antropologie vizualăˮ cuprinde fotografii realizate cu ajutorul unei drone profesioniste, din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc. O piață de oraș european e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și, deseori, simultan toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale.Expoziția are o dublă latură, arhitecturală, dar și antropologică, pentru că piața este înțeleasă ca loc viu al orașului european, spațiu ce adună comunitatea și condensează istoria orașului. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar inima lui, relevând un model istoric european al pieței Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincuˮ. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Ziua Europeană a Limbilor este organizată de EUNIC Portugalia, iar în acest an beneficiează și desprijinul Primăriei de Sector Campo de Ourique. Creată în 2006, rețeaua EUNIC Portugalia este formată din Institutele Naționale de Cultură prezente în Portugalia și câteva ambasade din țările Uniunii Europene, cu scopul de a promova diversitatea culturală și lingvistică a Europei.

Mai multe informații: https://www.facebook.com/eunicportugal