În program se regăsesc premiera mondială a filmului „Apostolul Bologa”, premiera britanică a documentarului „Dacii liberi”, filmul artistic „Ecaterina Teodoriu”, o selecţie de scurt-metraje, dar şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri şi dezbateri cu cineaștii Dominic Dembinski, Claudia Duca şi Monica Lăzurean-Gorgan. De-a lungul celor trei zile de proiecţii ne bucurăm de participarea extraordinară a lui Sorin Mîndruţescu, fondatorul Festivalului de la Râşnov.
Inițiativă a E.S. Dan Mihalache, Ambasadorul României la Londra, proiectul este realizat în parteneriat cu Festivalul de Film şi Istorii din Râşnov, Ambasada României la Londra, Televiziunea Naţională şi Centrul Naţional al Cinematografiei / Arhiva Naţională de Filme.
Intrarea liberă.
PROGRAM:
22 noiembrie 2018, 7pm:
Apostolul Bologa (2018) – urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Dominic Dembinski şi producătoarea Claudia Duca
Adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, filmul regizat de Dominic Dembinski are o distribuție remarcabilă din care fac parte monștri sacri ai scenei şi ecranului românesc, dar şi tineri actori precum Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, George Constantinescu și Albert Demeter. Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul „Apostolul Bologa”. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte – sfinții şi eroii nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual.
Intrarea liberă. Vă rugăm să vă anunțați prezenţa AICI.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
23 noiembrie 2018, 7pm:
Dacii liberi (2018) – urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan
Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual şi colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici şi teorii, mai mult sau mai puţin fanteziste. Filmul, realizat de semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanți la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.
Intrarea liberă. Vă rugăm să vă anunțați prezenţa AICI.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
24 noiembrie 2018, 6pm:
Program de scurt-metraje istorice – urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu curatorul şi producătorul Claudia Duca
Cadoul de Crăciun (2018, 23’), regia Bogdan Mureşeanu
Acțiunea filmului are loc în seara de 20 decembrie 1989, așadar imediat după evenimentele de la Timișoara care au însemnat de fapt izbucnirea Revoluției în România. Este o seară ca oricare alta dinaintea unui Crăciun sărăcăcios când Gelu intră în casă cărând un molid. În scurtă vreme, personajele, cei doi părinți împreună cu fiul de 6 ani, sunt așezate la masă într-un ritual casnic repetat de atâtea ori încât totul este previzibil și cunoscut dinainte. Nu pentru mult timp însă. Drama se declanșează, neanunțată de nimic, atunci când Gelu descoperă că fiul său, Marius, a pus la poștă scrisoarea către Moș Gerilă (Moș Crăciunul comunist) în care singura dorință a tatălui este să moară Ceaușescu – acel Nea Nicu’ din bancurile care țineau de cald când se tăia căldura în nopțile geroase de iarnă.
Regele Mihai al României – despre viaţă (2017, 30’), regia John Florescu
"După 50 de ani de comunism mentalităţile s-au schimbat. Nu te poţi aștepta de la societatea care a avut parte de așa ceva, să treacă imediat la democraţie. E imposibil. Sistemul a schimbat oamenii în rău. Acum ei trec cu vederea lucruri care, înainte, ar fi fost inacceptabile. Totul depinde de cei care vor urma. Lucrurile astea nu se fac bătând din palme." Regele Mihai
Timeless Love (2017, 18’), regia Ştefan Marin şi Rareş Neagu
Bucureşti 1942. Războiul pare departe, dar liniştea oraşului este doar aparentă. Când nu există focuri de armă, oamenii se pun în pericol prin propriile emoţii. Lidia, o tânără fermecătoare, este pe punctul de a face o alegere dificilă în viaţa ei: iubire sau siguranţă?
Intrarea liberă. Vă rugăm să vă anunțați prezenţa AICI.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Toate proiecţiile vor avea loc la sediul Institutului Cultural Român, 1 Belgrave Sqare, SW1X8PH
In limba română, cu subtitrare în limba engleză.
Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) a apãrut în anul 2009 din dorinţa valorificãrii unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al cãror impact temporal depãşeste efemeritatea clipei. S-a nãscut astfel un eveniment unic pe piaţa culturalã româneascã în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informeazã şi emoţioneazã, ridicã întrebãri şi dezbate rãspunsuri. O întâmplare proaspãtã şi relaxatã, care înţelege sã mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul. Cu nouã ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturalã a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 400.000 vizitatori pe an).
Zilele filmului istoric românesc la ICR Londrasunt urmate, în perioada 25-27 noiembrie, de un program de proiecţii dedicat Centenarului Marii Uniri şi intitulat „100 de ani de cinematograf românesc”.