Zilele Culturii Române la Ávila

Institutul Cultural Român și Primăria din Ávila prezintă între 1 și 16 octombrie 2016, în Sala El Episcopio (Plaza de la Catedral, 3 Ávila), Zilele Culturii Române la Ávila.


Sâmbătă 1 octombrie, ora 19.00

- Deschiderea evenimentului și inaugurarea expoziției „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural"

Coordonator expoziție: prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman, concept Elena-Codina Dușoiu și Mihaela Lazăr

Prezentată pentru prima dată la Madrid în 2014, la Colegiul Oficial al Arhitecţilor din Madrid (COAM) în colaborarea cu Uniunea Arhitecţilor din România, expoziția cuprinde o selecţie de aproximativ 25 de panouri cu cele mai importante momente din arhitectura românească, prezentând prin imagini şi text (în română și spaniolă) parcursul spaţiului construit românesc între 1869 şi 1989, incluzând creaţii de referinţă din aria Neoromânescului, Art-Deco-ului şi Modernismului românesc. Nume precum Ion Mincu - creatorul stilului Neoromânesc, I.D. Berindei - promotorul tendinţelor romantice şi Art Nouveau, Horia Creangă şi Marcel Iancu - exponenţii arhitecturii moderniste, reflectă valoarea istorică, estetică şi culturală a acestui patrimoniu architectural. Expoziţia a deschis, în 2012, Bienala Naţională de Arhitectură din Bucureşti, marcând 120 de ani de existenţă a Uniunii Arhitecţilor din România şi a educaţiei universitare de specialitate.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 16 octombrie în următorul orar: marți-vineri, 19.00-21.00, sâmbătă, 12.00-14.00 și 19.00-21.00, duminică, 12.00-14.00, luni închis.

- „Locuri din România incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO"

Prelegere în spaniolă susținută de Camelia Teodorescu

- „La pas prin București" (România, 76 min)

Documentar de Florin Andreescu, în română cu subtitrare în spaniolă

Despre Bucureștii zilelor noastre: o aglomerare urbană fascinantă prin rapiditatea cu care se schimbă și se extinde de la o zi la alta. Haotică, agitată și derutantă, capitala României etalează cu aceeași nonșalantaă bijuterii arhitecturale din Belle Epoque, mărețele „înfăptuiri" ceaușiste și semnele unei economii capitaliste cu puternică amprentă locală. Regăsit cu entuziasm de proprii lui locuitori, luat cu asalt de turiștii seduși de amalgamul contrastelor care compun viața străzii, Bucureștiul de azi pare teribil de atractiv.


Duminică 2 octombrie,  orele 12.00 și 13.00

- Spectacol-lectură după povestea Ziua în care a fugit somnul" de Victoria Pătrașcu (două sesiuni).

„Ce-ar fi dacă, într-o bună zi, somnul ar pleca definitiv? Și cum ar fi dacă ne-am putea juca la nesfârșit, zi și noapte?..."

Traducerea poveştii din română în spaniolă a fost realizată de Ricardo Alcantarilla. Povestea va fi interpretată în spaniolă de actorul Ramiro Melgar.

- Degustare de produse tipice românești pentru copiii și părinții prezenți la spectacolele-lectură