Volum dedicat personalităţii lui Luigi Cazzavillan, creatorul ziarului „Universul”, prezentat la Veneţia

Joi, 18 aprilie 2013, ora 18.00, în sala de conferinţe „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc prezentarea volumului monografic Un italiano a Bucarest: Luigi Cazzavillan (1852-1903)/Un italian la Bucureşti: Luigi Cazzavillan (1852-1903)de prof. univ. dr. acad. Ioan-Aurel Pop şi conf. univ. dr. Ion Cârja, apărut în italiană la editura Viella, 2012, şi în limba română la editura Academiei Române - Centrul de Studii Transilvane, 2011.

La eveniment vor fi prezenţi autorii volumului precum şi dr. Francesca Lomastro, de la Institutul de Cercetare a Istoriei Sociale şi Religioase din Vicenza, Italia.

Luigi Cazzavillan, fondatorul ziarului Universul, s-a născut la Arzignano (Vicenza, Italia) în 1852. A făcut parte din armata garibaldină, a fost ziarist, comerciant, filantrop. În România a ajuns în calitate de corespondent de război pentru diverse ziare italiene. A hotărât mai apoi să se stabilească aici, devenind fondatorul ziarului „Universul”, unul din cele mai importante ziare din „Vechiul Regat”. Spre sfârşitul secolului Cazzavillan era considerat ca una dintre cele mai importante personalităţi ale comunităţii italiene din Bucureşti, contribuind şi promovând multe iniţiative de binefacere atât în România, precum şi în oraşul natal.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca şi Institutul de Cercetare a Istoriei Sociale şi Religioase din Vicenza, Italia.