Victor Clopotar (VCR) participă la expoziția internațională HOMO FABER

Artizanul român Victor Clopotar (VCR) participă la expoziția internațională HOMO FABER, organizată la Fundația Cini, Veneția, în perioada 10 aprilie – 1 mai 2022, alături de peste 400 de artizani și designeri din întreaga lume. Obiectele sunt realizate de Victor Clopotar în colaborare cu co/rizom și vor fi prezentate în cadrul secțiunii Next of Europe, curatoriată de Jean Blanchaert și Stefano Boeri.

Victor Clopotar are 37 de ani si este un "calderar", un fierar de cupru tradițional românesc. Este o artă pe cale de dispariție, iar Victor este unul dintre puținii rămași care mai practica aceasta tradiție. A învățat cum să făurească tăvi, ulcioare și alambicuri de la strămoșii săi și speră că fiul său îi va lua locul într-o zi. La urma urmei, spune Victor, „oamenii mor, dar nu dispar în aer, ci lasă ceva în urmă pentru generațiile următoare”.

Victor Clopotar a lucrat cu co/rizom pentru a-și transforma produsele în obiecte contemporane, realizate cu mare acuratețe în tehnici tradiționale. Când se așează la lucru, Victor își depășește limitele propriei abilități. O foaie de cupru s-a încălzit pe foc și, cu ajutorul ciocanului și al nicovalelor, o va transforma într-un obiect bombat, ușor curbat. Din nou și din nou își va aduce piesa de lucru înapoi la foc pentru a o face „maleabilă ca lutul”. Este posibil ca acest proces să trebuiască să fie repetat de până la 70 de ori, deoarece o mare parte din ceea ce face Victor are nevoie de mii de lovituri pentru a deveni ceea ce el consideră terminat.

Homo Faber Event este un eveniment cultural internațional dedicat meșteșugurilor. Organizată de Fundația Michelangelo, inițiativa la nivel internațional își propune să celebreze meșteșugurile artistice și să promoveze meșteșugarii și artizanii. Prezentare a excelenței artizanale, expoziția evidențiază bogăția meșteșugurilor și materialelor, de la crearea hârtiei până la prelucrarea lemnului, de la cele mai rare tehnici până la cele mai emblematice exemple de măiestrie contemporană și explorează legăturile acestora cu lumea creativității și designului. Conceput de o echipă selectată de designeri, curatori și arhitecți de renume mondial, evenimentul are loc în cele mai reprezentative spații ale Fundației Giorgio Cini, situate în inima Veneției, pe insula San Giorgio Maggiore.

Detalii suplimentare:

https://www.homofaber.com/it/ecollection/victor-clopotar-910

https://www.homofaber.com/it/ecollection/corizom-743

https://www.corizom.org/vcr

https://www.homofaber.com/it/programme?page=Next-of-Europe-2048

https://www.michelangelofoundation.org/