Tradiția mărțișorului, sărbătorită în Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia marchează tradiția Mărțișorului printr-o campanie de diseminare a acestuia în rândul personalităților feminine, reprezentante ale instituțiilor de cultură, dar și din mediul instituțional, diplomatic și mass-media din Polonia. În acest sens, 100 de mărțișoare realizate artizanal vor fi oferite împreună cu o scrisoare în care sunt explicate istoricul, simbologia și practicile din România privind data de 1 martie.

Originile sărbătorii Mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Martie. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, alb și roșu. Din împletirea lor rezultă armonia atât de necesară vieții. Culorile alb și roșu au rămas până în zilele noastre simboluri ale prieteniei, prețuirii și respectului.

Începând din decembrie 2017, tradiția străveche a Mărțișorului a fost recunoscută și inclusă în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității prin acceptarea dosarului transfrontalier coordonat de România și elaborat împreună cu Bulgaria, Macedonia de Nord și Republica Moldova, țări în care se mai întâlnește această tradiție.

Mărțișorul este astăzi unul dintre cele mai populare obiceiuri românești.