TIMPUL 140: Dezbaterea „Religia în spațiul public” la Institutul Francez din Iași

Marți, 24 mai 2016, ora 18:00, în sala Benjamin Fondane a Institutului Francez din Iași, Revista de cultură contemporană TIMPUL organizează dezbaterea „Religia în spațiul public". Participă: prof.univ.dr. Nicu Gavriluță (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iași), prof.univ.dr. Dănuț Jemna (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iași), conf.univ.dr. Ioan Alexandru Tofan (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iași). Dezbaterea va fi moderată de conf.univ.dr. George Bondor (Universitatea „Al. I. Cuza" din Iași), redactor-șef al revistei TIMPUL.

„Religia în spațiul public" face parte din seria dezbaterilor de idei TIMPUL 140, pe care Institutul Francez Iași și revista TIMPUL le realizează pe parcursul acestui an, cu prilejul momentului aniversar al revistei.

Evenimentul va avea loc cu sprijinul Institutului Cultural Român. 

Dezbaterea „Religia în spațiul public" vizează analiza configurației actuale a spațiului public românesc, inclusiv a posibilelor lui maladii, precum și identificarea locului pe care religia îl are și ar trebui să îl aibă în sfera publică. Principalele întrebări la care vor răspunde invitații, specialiști recunoscuți în această problematică, sunt: Cum este configurat spațiul public românesc și cum ar trebui el să fie reconstruit? Ce model de sferă publică este dezirabil în România zilelor noastre? Care este locul religiei în societățile actuale, intens secularizate, dar totodată traversate de pericolul intoleranței religioase? Există un conflict al normelor din care religia face parte în societățile de astăzi?    

Participarea la eveniment este liberă. Dezbaterea se adresează atât publicului specializat, cât și elevilor și studenților interesați de înțelegerea adecvată a fenomenelor sociale și culturale ale zilelor noastre.