Succes al participării românești la Noaptea Literaturii Europene de la Dublin

Miercuri, 15 mai 2013, a avut loc la Dublin a doua ediţie irlandeză a Nopţii Literaturii Europene („European Literature Night“), eveniment la care au participat 12 state membre UE – Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Spania, Polonia, Austria, România, Belgia, Olanda, Malta și Danemarca.

Participarea României la acest eveniment a fost susținută de Institutul Cultural Român, care a acoperit contribuţia financiară ce revine fiecărui stat participant şi a selectat fragmentul literar românesc prezentat.

Sub deviza „Cuvinte pe Stradă“ ("Words on the Street"), timp de 3 ore, la interval de o jumatate de oră, texte literare contemporane reprezentative din literatura statelor participante au fost citite public concomitent de către personalităţi ale vieţii publice irlandeze în diferite locaţii din centrul turistic al Dublinului.

Participarea românească, deschisă de Ambasadorul României la Dublin, s-a bucurat de un succes notabil. Într-un spațiu istoric deosebit – Royal College of Surgeons (închis în mod obișnuit publicului larg), actorul Eamon Morrissey, o personalitate de mare prestigiu în Irlanda, a citit un fragment din volumul Mici Schimbări de Atitudine de Răzvan Petrescu

Locaţia alocată României a fost printre cele mai vizitate dintre cele 12 participante. Pe parcursul întregului eveniment, lectura fragmentului din opera românească a fost ascultată de peste 300 de persoane, printre care s-au numărat şi membrii ai Parlamentului irlandez, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi membrii ai comunităţii româneşti din Irlanda. Ediţia de anul acesta a fost organizată în contextul deţinerii de către Irlanda a PRES UE, fapt ce a crescut vizibilitatea întregii manifestări.