„Nu există artist israelian de origine română care să nu se fi aflat pe scena Storytelling” a afirmat Yossi Alfi, personalitate marcantă a culturii israeliene și-n același timp fondatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional de Storytelling, în cadrul celei mai recente ediții a „Cafenelei Românești” online, organizată de Institutul Cultral Român de la Tel Aviv, care a avut loc în limba ebraică, în data de 14 mai, și a fost difuzată prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv.
Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția a abordat subiecte precum: destinul culturii confruntată acum cu realitățile generate de situația actuală la nivel internațional, soarta teatrului în aceste vremuri de restriște și în perioadele care urmează, ediția 2020 a Festivalului Internațional de Storytelling, edițiile precedente ale acestui eveniment și participările românești la Festival, de-a lungul timpului. Toate acestea au fost presărate cu inserții video surprinzând momente inedite din istoria Festivalului.
Festivalul Internaţional de Storytelling din Tel Aviv are loc anual în perioada de Sukkot şi este considerat unul dintre cele mai importante proiecte culturale internaţionale din Israel. De-a lungul timpului, aproape toate personalitățile culturale de origine română din Israel au apărut în programele Festivalului, inclusiv personalități din televiziunea israeliană, precum Dani Kushmaro și alții.
Ediția 2020 a Festivalului va începe pe 1 octombrie, iar programul se va desfășura sub egida marcării unor momente istorice care au avut loc în 1920 și care au contribuit la înființarea statului Israel mai târziu, precum 100 ani de la înființarea orașului Givatayim, al treilea val de emigrare (aliya), înființarea celor mai importante universități din zonă. Pe acest fundal istoric, programul Festivalului va include evenimente care vor pune în lumină particularitățile fiecărei comunități din Israel. Astfel, în colaborare cu ICR Tel Aviv, se intenționează aducerea unui spectacol de teatru din România și organizarea unui eveniment cu participarea celor mai importante personalități culturale ale comunității israelienilor de limbă română, deoarece „românii sunt o comunitate căreia îi place să se bucure. În ultimii ani, s-au afirmat, în cadrul acestor evenimente, și mulți membri ai generațiilor 3 și 4, precum Attila Somfalvi”, aceștia participă în mod tradițional în programul Festivalului, alături de maeștrii scenei, Lia Koenig, Yaakov Bodo, Monica Wardimon, Nansi Brandes și mulți alții. Această idee a fost primită cu entuziasm de publicul virtual, care a venit cu idei și precizări legate de cei mai cunoscuți actori israelieni de origine română.
Despre strânsa legătură pe care o are cu comunitatea românească din Israel, Yossi Alfi a menționat că aceasta se datorează familiei Croitoru, care, în anii 50, l-a crescut și cu care obișnuia să vorbească fluent limba română, precum și soției sale, Sue, care are rădăcini românești. Totodată, acesta și-a exprimat dorința de a ajunge în România pentru a organiza un festival similar și a crea și acolo o tradiție similară celei din Israel.
Vorbind despre moștenirea culturală a evreilor irakieni, din a căror comunitate face parte, Yossi Alfi a amintit că, în Antichitate, evreii babilonieni cunoșteau și vorbeau 4 limbi: araba, ebraica, care era limba de cult, aramaica (limba de circulație internațională) și greaca.
Seria de evenimente via internet a ICR Tel Aviv, „Cafeneaua online”, inaugurată în data de 26 martie 2020, este o continuare a consacratului proiect al Institutului, intitulat „Cafeneaua Românească”, un concept cultural în care vocea publicului joacă un rol principal. Alte evenimente în sistem „live streaming” din cadrul aceleași serii urmează să fie organizate în curând: conferințe, mese rotunde, discuții la care vor fi invitate personalități, specialiști din diverse domenii.