"Spaţiu şi identitate în teatrul românesc de azi", conferinţă susţinută de criticul de teatru Octavian Saiu la Teatrul Karov din Tel Aviv. 18 iulie 2013, ora 18:00

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv împreună cu Teatrul Karov vă invită la conferinţa "Spaţiu şi identitate în teatrul românesc de azi" susţinută de criticul de teatru Octavian Saiu. Evenimentul va avea loc joi, 18 iulie 2013, orele 18:00, la Teatrul Karov.Conferinţa va fi însoţită de proiecţii video din cele mai reprezentative spectacole de teatru româneşti. Evenimentul va fi moderat de Nicu Nitai – regizor, actor, fondator şi director al Teatrului Karov.

"Spaţiu şi identitate în teatrul românesc de azi"
Joi, 18 iulie 2013, ora 18:00
Teatrul Karov (Strada Levinski nr. 116, intrarea 41, etajul 4 - Tahana Merchazit - Tel Aviv)
Detalii: tel: 03-6885004, fax: 03-6877898, t-karov@zahav.net.il, www.t-karov.co.il

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Confirmarea prezenţei la numărul de telefon: 036961746 (ICR Tel Aviv)

Aclamate la Festivalul International de la Edinburgh, spectacolele lui Silviu Purcărete cu Faust şi Calatoriile lui Gulliver, au suscitat nenumărate reacţii în mari publicaţii internaţionale. Ceea ce rămâne mai puţin discutat e faptul că operele lui Purcărete fac parte dintr-o mişcare teatrală foarte vie, marcată de o uriaşă diversitate a stilurilor. Pornind de la creaţiile semnate de Purcărete, această conferinţă îşi propune să ofere o imagine a teatrului românesc de astăzi şi a spaţiului care îl compune. Câteva teme ale expunerii vor fi: universalitatea teatrului românesc, dialogul dintre artişti şi publicuri, precum şi receptarea internaţională a montărilor de pe scenele din România. Aceste aspecte vor fi integrate unei pespective care afirmă spaţiul teatral ca element de originalitate în poetica regiei româneşti. Întrebarea fundamentală rămâne: este spaţiul în teatrul românesc de astăzi o dimensiune care transcende specificitatea locală şi, dacă da, cum poate fi tradus într-un context global? Prin răspunsurile pe care le propune, conferinţa încearcă să reflecte panorama complexă a universalităţii teatrului românesc. Va fi vorba despre peisajul unei mişcări artistice în care graniţele sunt negate în permanenţă şi, odată cu ele, vechile modele de definire a spaţiului teatral.


Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă şi Japonia şi a fost, în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la University of London. De-a lungul timpului, a participat la conferinţe academice şi festivaluri de teatru în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale, şi a colaborat la prima "Enciclopedie a receptării lui Samuel Beckett", tipărită la Londra. Din 2004 este Moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi Director al Centrului de Studii Eugène Ionesco – Samuel Beckett. A publicat volumele În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi Simplu (Paideia, 2009) – Premiul Criticii pentru carte de teatru, Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011) şi Posteritatea absurdului (Paideia, 2012) – Premiul UNITER pentru Critică de Teatru.

Proiectul face parte din Programul-cadru pentru poziţionarea creaţiei româneşti contemporane în dialogul intercultural şi este organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în cooperare cu Direcţia Programe din cadrul Direcţiei Generale a Reprezentanţelor în Străinătate.