„Spații sacre”, expoziția artistului Vásárhelyi Antal, deschisă la ICR Budapesta

Spatii sacre, expozitia artistului Vasarhelyi Antal, deschisa la ICR Budapesta

Reprezentanța Institutului Cultural Român din Budapesta invită publicul la expoziția personală a artistului Antal Vásárhelyi, „Spații sacre”. Evenimentul face parte dintr-un itinerar care include expoziții la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, Muzeul din Târgu Jiu, respectiv la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziția va fi finisată în data de 31 mai 2022, ora 18.30, în prezența artistului, la sediul ICR Budapesta din str. Izsó nr. 5, sect. XIV.

„Picturile lui Antal Vásárhelyi vorbesc în limbajul simbolurilor, plasând privitorul într-un spațiu de claritate și ambiguitate, de certitudine și incertitudine. Timpul se topește și îngheață, culorile lumii au pălit ca niște accidente inutile și derutante, munții și văile dispar, atât planeta, cât și universul uman, în toate lucrările și cu toate artefactele sale fiind reprezentate într-un plan mistic, printr-un temenos sacru, un spațiu eminamente arhitectural, departe de vâltoarea lumii și de profanum vulgus. Viziunea sa picturală este o construcție spațială, proiectată prealabil în gândire, calculată prin abstracțiuni existente doar în propria sa imaginație, reprezentând tot ceea ce noi, oamenii, suntem capabili să creăm, să apropriem și să umplem cu sens, ceea ce vom lăsa moștenire.” (Péterfy Gergely, scriitor)

Artistul vizual Antal Vásárhelyi este născut la Satu Mare în 1950 și a urmat cursurile Universității de Arte din București. În anul 1972 s-a stabilit în Ungaria, unde se implică în viața artistică budapestană, organizând cercuri de artă vizuală, expoziții și fiind redactor de reviste. A participat la nenumărate rezidențe în străinătate la Paris, Nürnberg, Turku, Copenhaga, Roma, Reykjavik și în mai multe orașe din România. Menține legături cu mai mulți artiști români, în ultimele decenii fiind invitat să expună la București și la Cluj.