Serie de manifestări dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și  Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu" din Chișinău, organizează, în data de 24 ianuarie 2017, o serie de manifestări dedicate marcării  a 158 de ani de la un moment de referință din istoria românilor: Unirea Principatelor Române. 

Seria de evenimente debutează cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, amplasat în Chișinău, intersecţia b-dul. Dacia  cu b-dul. Cuza Vodă, moment urmat de programul literar-artistic organizat de elevii liceelor aflate în sectorul Botanica din Chișinău și de Asociația Istoricilor din Republica Moldova.

Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu" din Chișinău este gazda următoarelor manifestări dedicate Micii Uniri:

La ora 13.00, urmează să se desfășoare vernisajul expoziției realizate de ICR Chișinău, „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza". Expoziția este dedicată marcării Unirii Principatelor Române și cuprinde date istorice complexe formate din: fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Principatelor Române și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, contemporanii săi, scriitori și savanți contemporani.

La ora 14.00 este programată conferinţa științifică „Un eveniment de răscruce, Unirea Principatelor Române", la care urmează să participe istoricii:

1.  Valeriu Matei - Unirea Principatelor Române și modernizarea statului român;

2.  Eugen-Tudor Sclifos - Diplomația rusă și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza;

3. Maria Danilov - Unirea Principatelor Române reflectată în opera basarabeanului Gheorghe Gore (1837-1909);

4. Gheorghe Negru - Constituirea statului român modern si impactul acestui eveniment asupra Basarabiei;

4. Ion Negrei - Ședința Sfatului Țării din 24 ianuarie 1918. Proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești.

În închiderea manifestărilor, elevii Liceului Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu" din Chișinău urmează să prezinte spectacolul artistic „Hai să dăm mână cu mână..."