Seria „Voci feminine în literatura israeliană”: eveniment de prezentare a volumului „My Life as a Nomad. Where is Home?”

În data de 12 aprilie, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a continuat seria de evenimente „Voci feminine în literatura israeliană”, prin evenimentul de prezentare al volumului autobiografic „My Life as a Nomad. Where is home?” semnat de Mary Smith. Folosind acest pseudonim literar, autoarea israeliană de origine română Brigitte Battat aduce în fața cititorilor amintiri și episoade semnificative din viața sa, desfășurate pe fundalul hărții călătoriilor sale.

În introducerea programului serii, moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv, comentatorii Debbie Battat și dr. Jacob Battat au oferit detalii despre procesul de creație al cărții și despre inspirația care a stat la baza scrierii volumului.  

Autoarea cărții, Brigitte Battat, a realizat o prezentare amplă a conținutului cărții, punctând anumite amintiri și locuri care i-au marcat copilăria din România, adolescența din Italia și Israel și, ulterior, maturitatea din Marea Britanie și SUA. 

Evenimentul s-a încheiat cu o intervenție susținută de Adina Rosenkranz-Herșcovici, scriitoare și traducătoare, care a menționat, printre altele, legătura strânsă pe care o are cu autoarea cărții, dezvoltată în timpul copilăriei comune petrecute la București. 

Înregistratea evenimentului poate fi urmărită pe canalul de Youtube al instituției - https://www.youtube.com/watch?v=JPQvv62mOmQ

Despre volum: Dictatură, război, comunism, democrație, libertate, unele țări au văzut astfel de manifestări chiar și în ultimele decenii. Când lumea se schimbă și ideologiile se metamorfozează într-un ritm atât de rapid, unde sunt rădăcinile noastre, care este stabilitatea noastră? Unde este acasă când lumea este un sat global și suntem cu toții conectați printr-un fir creat de puteri invizibile? În această carte, eroina noastră, Mary Smith, ne poartă prin călătoria ei de viață prin cinci țări de pe trei continente, unde se integrează cu băștinașii, în ciuda diferitelor ideologii politice, culturi, limbi și istorii. Ea descoperă că libertatea nu este întotdeauna autentică, iar ceea ce pare a fi o dictatură crudă nu este întotdeauna îngrădită, atunci când cineva trăiește în apropierea familiei și a comunității. Această carte începe cu viața lui Mary în București, România. Războiul s-a încheiat nu cu mult timp în urmă, iar oamenilor le lipsesc lucrurile de bază. Cu toate acestea, cartea descrie o copilărie de prietenie, familie și o viață bogată în cultură. Narațiunea capitolului ei românesc este plină de relatări istorice despre țara natală. Mary ne transpune apoi pe alte meleaguri, cu limbi, culturi și tradiții străine, unde încearcă să găsească vestigii de acasă. Din cartea ei, aflăm că indiferent unde te afli, indiferent de ideologia politică, îți poți găsi acel loc al tău. Prin adoptarea limbii locale și a tradițiilor autohtone, noul loc devine acasă. Deși o călătorie dificilă, asemănătoare cu escaladarea unui munte, crearea unui loc în lume – indiferent unde și care ar fi situația – este o aventură de-a lungul vieții și merită din plin efortul.