Seria „Pagini de istorie” – Comunitatea evreiască din Odorheiu Secuiesc

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a continuat seria de evenimente „Pagini de istorie” cu onouă ediție dedicată patrimoniului cultural și istoric al comunității evreiești din Odorheiu Secuiesc, precum și memoriei supraviețuitorilor Holocaustului din această localitate. Evenimentul, moderat de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, a avut loc în data de 7 decembrie 2021, în format online.

E.S. domnul Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, a avut o intervenție intitulată „Bezid, satul scufundat al secuilor sabaterieni” în cadrul căreia a făcut o prezentare detaliată a istoriei acestei comunități menționând, totodată, volumul Enciclopedia geografică a Holocaustului din Transilvania de Nord, realizat de Randolph L. Braham și Zoltán Tibori Szabó, volum care reunește date exhaustive despre tematica istoriei comunităților evreiești din regiunea respectivă.

Manifestarea a continuat cu expunerea istoricului Novák Csaba-Zoltán despre comunitatea evreiască din Odorheiu Secuiesc. Acesta a făcut o trecere în revistă a momentelor cheie din istoria comunității, prezentând, de asemenea, date demografice și profilul socio-economic al acesteia. Novák Csaba-Zoltán a insistat pe nevoia conștientizării și responsabilizării noilor generații de a păstra vie memoria celor dispăruți din cauza atrocităților trecutului recent. În același timp, a salutat inițiativele legislative de a introduce în programa școlară studiul istoriei Holocaustului din România, un subiect prea puțin cunoscut și asumat de publicul larg.

Au fost proiectate materiale video și au avut loc discuții despre proiectul cinematografic „Să ne privim în față”, cu intervenția regizorului Fecsö Zoltán. Inițiativa acestui film documentar are în vedere păstrarea istoriei comunității evreiești din Odorheiu Secuiesc, cu accent pe mărturiile supraviețuitorilor Holocaustului.