Seminarul „Aristotel 2400 – Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară" la UNATC

Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale" București omagiază figura emblematică a unuia dintre cei mai mari gânditori ai istoriei omenirii: Aristotel. De aceea, cu ocazia împlinirii a 2400 ani de la nașterea Stagiritului, UNATC organizează, în perioada 15-16 decembrie 2016, seminarul exploratoriu cu tema Aristotel 2400 - Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară.

Proiect al Masterului de Pedagogie Teatrală în colaborare cu Departamentul de Studii Doctorale, evenimentul se dorește a fi o inițiativă de dezvoltare a studiilor de poetică și retorică din perspectivă pedagogică, în spiritul interdisciplinar al întemeietorului Lyceum-ului.

Studenții aflați în ciclul de licență sau master la specializările Arta Actorului, Pedagogie Teatrală, Regie, profesorii universitari din facultățile de teatru și profesioniștii din domeniul teatral pasionați de studiul universului aristotelian sunt așteptați la Seminarul Aristotel 2400 - Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară, în zilele de 15 și 16 decembrie 2016, de la ora 09.00, la Sala Atelier și Sala Cinema, din cadrul UNATC „I.L.Caragiale" București. 

Programul seminarului va include: lecții deschise publicului, coordonate de profesori ai facultății; alocuțiuni ale profesorilor invitați, ce se vor încadra în tema propusă, precum și un atelier susținut de o echipă de profesori de la Central School of Speech and Drama University of London, care îmbină în metoda de lucru idei de sorginte aristoteliană și tehnici de teatru-dans ce aparțin lui Rudolf Laban. Echipa de cercetare din Anglia este formată din: dr. Kiki Selioni, împreună cu asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis. Lor li se adaugă profesorul dr. Tilemachos Moudatsakis, de la Universitatea din Creta, care va susține un workshop de Educația Vorbirii Scenice, bazată pe pasaje din Poetica lui Aristotel. Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior (manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de Institutul Cultural Român.

Pe 15 decembrie 2016, vor susține prezentări din partea UNATC: conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector, conf.univ.dr. Carmen Stanciu și conf.univ.dr. Liviu Lucaci. De asemenea, vor participa profesori invitați de la alte universități: prof.univ.dr. Mihaela Pop, conf.univ.dr. Sebastian Grama și drd. Oana Șerban de la Universitatea București și lector univ.dr. Alexandru Ștefănescu de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Susțin apoi atelier Dr. Kiki Selioni, alături de cei doi asistenți, Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban - Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului".

Pe 16 decembrie 2016, prof. dr. invitat Tilemachos Moudatsakis va susține atelierul „Fonetică - Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel", urmat de continuarea atelierului din ziua anterioară condus de echipa de profesori greci invitați. Seminarul se încheie cu performing lecture „arisTOTacum" coordonat de prof.univ.dr. Dan Vasiliu: un eveniment interactiv, multimedia, rod al activității unor doctoranzi de perspectivă (inclusiv pedagogică), reprezentând o producție multidisciplinară-model a Școlii Doctorale UNATC.

„Proiectul urmărește definirea unor noi zone de cercetare teoretică, artistică și pedagogică din dorința de a continua, în viitor, procesul de cercetare avansată în domeniile teatrului, educației și comunicării sociale, în concordanță cu evoluțiile și tendințele internaționale", menționează conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC.


Program afiș