„Scriitori israelieni față în față cu cititorii lor” – dublă lansare de carte la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează joi, 25 iulie 2019, o dublă lansare de carte, Scriitori israelieni față în față cu cititorii lor, în cadrul căreia vor fi prezentate volumele A patra fiică de Madeleine Davidsohn (Editura Hasefer, 2019) și Râvnesc la o lume de Adina Rosenkranz-Herscovici (Editura Saga, 2019). Autoarele fac parte din Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și sunt membre marcante ale comunității românești din Israel.

Evenimentul, în limba română, va fi moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv. Prima parte a evenimentului va fi dedicată poeziei, accentul fiind pus pe opera dnei. Adina Rosenkrantz-Herșcovici, despre care va vorbi Adrian Grauenfels, editor al volumului apărut la Editura Saga, urmat de actorul Ilan Shani care va recita cateva poezii. Cea de-a doua parte a serii va fi consacrată activității literare a scriitoarei Madeleine Davidsohn și a ultimului său roman, A patra fiică, din care va face o scurtă lectură. Ion Știubea, colaborator al Radio România Internațional, traducător și corespondent din Israel pentru Radio România, va face o prezentare a cărții.

Madeleine Davidsohn, născută în Dorohoi, a emigrat împreună cu familia în Israel în 1973 și s-a stabilit în Haifa. Scriitoare prolifică, aceasta este membră a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (ASILR) și a Uniunii Scriitorilor din România. Totodată, Madeleine Davidsohn este membră fondatoare a Cercului Cultural din Haifa, alături de Biti Caragiale și Franscisca Stoleru. Activitatea sa literară a fost recompensată, de-a lungul timpului, cu diverse premii, dintre care Premiul Fundaţiei Ianculovici - Haifa, decernat pentru literatură sau Premiul Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş” pentru poeziile „Dor” şi „Hotar de ură”, incluse în volumul de versuri „Intrare liberă”, apaărut în 1999 la Editura Minium din Tel Aviv.

Adina Rosenkranz-Herșcovici este, la rândul ei, membră a ASILR și autoare a mai multor volume de poezie și memorialistică, dintre care menționăm Flirtul meu cu poezia, volum apărut în 4 limbi (română, franceză, ebraică și italiană) la Editura Familia, în 2014 și Dadu – volum de memorialistică, editat inițial în format bilingv – ebraică și română (Ed. BetaPress, Tel Aviv, 2017) și ulterior în română (Ed. Armonii Culturale, Adjud) și ebraică (Ed. Saga, Tel Aviv). Profesoară de limba franceză timp de mai multe decenii, acesta promovează activ pe grupul său de FB, intitulat «Muses-poésie théatre cinéma variétés musicales» (French, Hebrew, Romanian, Italian) diverse articole și creații din domeniului literaturii.