Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Bratislava

1 decembrie 2015, orele 18:00, la Palatul Primatial, Primaciálne námestie 1, 811 01 Bratislava-Staré Mesto, Slovacia

Institutul Cultural Român de la Praga în colaborare cu Ambasada României în Republica Slovacă organizează un recital extraordinar de nai şi orgă cu ocazia Zilei Naționale a României, într-un demers comun de conturare a identității românești în spațiul cultural slovac, dar şi de coagulare și întărire spirituală a comunității românești locale.

Evenimentul, devenit familiar deja publicului autohton, se va bucura de participarea naistei Andreea Chira şi a pianistului Ruben Doran. În programul concertului sunt incluse valoroase lucrări românești, de mare efect, interpretate într-o manieră de înaltă ţinută artistică. Seara se va încheia cu o recepţie diplomatică oferită de Ambasada României în Republica Slovacă, la care vor participa figuri reprezentative din spaţiul de reşedinţă, dar şi membrii ai diasporei.

Andreea Chira provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. La vârsta de 12 ani a început studiul naiului la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti", în clasa profesorului Cornel Pană. A participat ulterior la concerte în Coreea de Sud, Portugalia, Cehia, Franţa, Belgia, Italia, Turcia şi Austria. În anul 2011 s-a stabilit în Austria şi şi-a continuat studiile la Universitatea din Viena, secţia Muzicologie. A continuat să susţină concerte în Luxemburg, România şi Austria. Naista a înregistrat în anul 2012 primul său album muzical în colaborare cu compozitorul Roland Baumgartner.

Ruben Doran a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea profesorului Ion Florea. A activat ca dirijor suplinitor al orchestrei Bisericii Baptiste din Oravița, sub îndrumarea maestrului Sava Crănicean, ca dirijor al corului „Aurora" din Oravița, dar şi ca tenor, trompetist și pianist. Din 2010 îşi continuă studiile la Viena, la Prayner Konservatorium, unde studiază pianul cu Stefan Zikoudis. În anul 2015 a început colaborarea cu artista Andreea Chira, formând un duo muzical ce a apărut pe scena evenimentelor culturale organizate de Asociația culturală „Mihai Eminescu" din Viena.