"Rinocerii" de Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson - Premieră de răsunet la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova anunţă realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte teatrale derulate în România: Rinocerii, de Eugène Ionesco, în regia marelui artist american Robert Wilson. Premiera spectacolului va avea loc pe 2 iulie 2014, după trei avanpremiere pe 29 iunie, 30 iunie şi 1 iulie. Următoarele două reprezentaţii sunt programate pe 3 şi 4 iulie.
„Rinocerii” lui Ionesco/Wilson are toate premisele să devină evenimentul cultural al anului 2014 și să facă din Craiova o destinație privilegiată a turismului cultural.

După ce a pus în scenă spectacole la cele mai mari teatre de operă şi dramatice ale lumii, de la Metropolitan, Scala, Covent Garden sau Opera Bastille, până la Sidney, Moscova, Berlin şi Praga, Robert Wilson revine la Craiova pentru a monta un spectacol, în premieră în România, după ce în anii anteriori producţii ale sale au fost prezente în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare. În 2010, regizorul american a susţinut la teatrul craiovean conferinţa „Have I been here before?“, cu ocazia prezentării filmului spectacolului său „Hamlet – Un monolog”, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea sa.

Din distribuţia spectacolului fac parte 23 de actori ai Naţionalului craiovean, îndrumaţi de Robert Wilson şi echipa sa de colaboratori din şapte ţări: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franţa), co-regizorii Tilman Hecker (Germania) şi Charles Chemin (Franţa), light-designerii A.J. Weissbard (Italia) şi John Torres (Canada), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) şi compozitorul Adam Lenz (SUA). Acestora li se adaugă, din România, regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) şi Adriana Dinulescu (asistent costume).

Până la sfârşitul acestui an vor mai avea loc încă nouă reprezentaţii în serii de câte trei, în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2014, iar în 2015 spectacolul va fi prezentat în turnee şi festivaluri internaţionale în Norvegia, Anglia, Polonia, Ungaria, ș.a.

Premiera mondială a piesei Rinocerii a avut loc la Düsseldorf, pe 6 noiembrie 1959, textul fiind tipărit în acelaşi an la Editura Gallimard. De atunci, piesa a fost jucată în sute de reprezentaţii, pe toate scenele lumii.

Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Municipiului Craiova, Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ şi al Det Norske Teatret din Oslo, cel mai important teatru al Norvegiei.

Secvenţe din culisele montării acestui spectacol teatral unic sunt disponibile la adresele www.tncms.ro şi www.facebook.com/RobertWilsonlaCraiova.

Biletele pot fi procurate de la agenţia teatrală a Teatrului Naţional ˝Marin Sorescu˝ din Craiova (Str. A.I.Cuza, nr. 11, telefon: 0251.413.677) sau online, accesând[url= http://www.tncms.ro ] http://www.tncms.ro [/url]sau www.eventim.ro.

Preţurile biletelor sunt următoarele:
• Avanpremiere 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie – 50 lei orice categorie (preţ promoţional);
• PREMIERA – 2 iulie:
o 100 lei – categoria I
o 80 lei – categoria II
o 60 lei – categoria III
• Reprezentaţii 3-4 iulie:
o 80 lei - categoria I
o 60 lei – categoria II
o 50 lei – categoria III
o 40 lei – pensionari, elevi, studenţi.


BIOGRAFIE OFICIALĂ

The New York Times l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental şi un explorator al utilizării timpului şi spaţiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanţi artişti vizuali şi de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvenţional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mişcarea, lumina, sculptura, muzica şi textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic şi încărcate emoţional, iar spectacolele sale i-au câştigat aprecierea publicului şi criticilor din întreaga lume.

După educaţia de la Universitatea din Texas şi Institutul Pratt din Brooklyn, Wilson a fondat pe la mijlocul anilor 1960 colectivul artistic „The Byrd Hoffman School of Byrds” cu sediul în New York, şi acolo a creat primele spectacole de semnătură, printre care Deafman Glance (1970) şi A Letter for Queen Victoria (1974-1975). Împreună cu Philip Glass a scris opera seminală Einstein on the Beach (1976).

Printre colaboratorii artistici ai lui Wilson se găsesc numeroşi scriitori şi muzicieni precum Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed şi Jessye Norman. Şi-a pus amprenta pe capodopere precum Krapp’s Last Tape de Beckett, Madama Butterfly de Puccini, Pelléas et Melisande de Debussy, Threepenny Opera de Brecht şi Weill, Woyczeck de Buchner, Fabulele lui Jean de la Fontaine şi Odiseea lui Homer.

Desenele, picturile şi sculpturile lui Wilson au fost prezentate peste tot în lume, la sute de expoziţii solo sau de grup, iar parte din operele sale fac parte din colecţii private şi de muzee în întreaga lume.

Wilson a fost onorat cu numeroase premii de excelenţă, printre care o nominalizare la Premiul Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de Aur la Bienala din Veneţia, şi un Premiu Olivier. A fost ales în Academia Americană de Arte şi Litere, iar Franţa l-a pronunţat Commandeur des Arts et des Lettres.

Robert Wilson este fondator şi Director Artistic al Watermill Center, un laborator al artelor spectacolului din Watermill, New York.