Recital de muzică clasică la 100 de ani de la nașterea omului de cultură Iancu Țucărman, în Sala Mică a Ateneului Român

Asociația culturală „Iancu ȚUCĂRMAN și Maria POPA“, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează un recital In Memoriam Iancu Țucărman, 100 de ani de la naștere. Evenimentul va avea loc miercuri, 8 februarie 2023, ora 19.00, la Sala Mică a Ateneului Român din București. 

Evenimentul va cuprinde un recital oferit de reputatul fagotist Traian Sturza, a cărui excepțională activitate artistică este încununată de numeroase premii internaționale de prestigiu, printre care Premiul „Iancu ȚUCĂRMAN”, obținut în cadrul competiției internaționale de muzică clasică „Youth of Music”, ediția 2022, de concerte în compania unor ansambluri de primă mărime internațională, și de pianista Mihaela Manea, descoperită și susținută de Iancu Țucărman pe tot parcursul afirmării sale, ea însăși deținătoare a unui număr considerabil de trofee la concursuri internaționale din țară și de peste hotare și cu o foarte frumoasă activitate concertistică.

În cadrul recitalului va fi interpretată, în primă audiție, lucrarea pentru fagot dedicată lui Iancu Țucărman, „Aduceri aminte”, realizată de compozitorul Ulpiu Vlad. Programul va cuprinde, de asemenea, lucrări semnate de: Francois Devienne, Joseph Haydn, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos,Isang Yun,Roger Boutry și Ulpiu Vlad.

La 30 octombrie 2022, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea distinsul om de cultură , supraviețuitor al Holocaustului, al Pogromului de la Iași și al Trenului Morții (1941). Model de bunătate și iubire de oameni, în ciuda vicisitudinilor cumplite prin care a trecut, Iancu Țucărman s-a implicat, cu devotamentul specific celor aleși, în împlinirea menirii sale în această lume: pe lângă profesia sa de inginer agronom, și-a asumat, ca un filantrop, nobila îndeletnicire de încurajare, formare umană și profesională a unor tineri muzicieni de excepție.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, Societatea Română de Radiodifuziune, Filarmonica George Enescu, Asociația Fraterna (Iași) și cu sprijinul nemijlocit al Ambasadorului Adrian ZUCKERMAN (S.U.A.).

Informații despre activitatea interpretativă și despre performanțele internaționale ale celor doi muzicieni pot fi găsite pe link-urile:

https://youtube.com/channel/UCDOxyPQ1R7S6Aaup-ArnT_A

https://youtu.be/4GF-LTiX3DI?t=919