Radu Boroianu, președintele ICR: „Premiile Brâncoveanu trebuie să capete o dimensiune internațională”

Un parteneriat dintre Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrion pentru organizarea, în afara granițelor României, a Galei Premiilor„Constantin Brâncoveanuˮ, a fost semnat luni,6 martie 2017,la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), în cadrul unei conferințe de presă. La eveniment au participat domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, și domnulNawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

„Relația dintre Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrion se bazează de multă vreme pe împărtășirea unor valori culturale solide. Acest parteneriat s-a născut din necesitatea ca proiectul Premiilor Brâncoveanu să capete o dimensiune internațională", a declarat domnul Radu Boroianu, președintele ICR.

„Continentul acesta a avut, în primul rând, granițe spirituale înainte de a avea granițe politice. Noi credem că ceea ce a făcut Fundația Alexandrion în domeniul cultural, dar cu precădere în proiectul Brâncoveanu, este ceva ieșit din comun, ca inițiativă a mediului privat. Credem că avem capacitatea, prin prezențele noastre instituționale în străinătate, să venim în sprijinul și în lărgirea orizontului acestei acțiuni", a subliniat președintele Institutului Cultural Român. Prima ediție a Premiilor Brâncoveanu acordate în străinătate va fi organizată la Londra, prin intermediul ICR Londra, în parteneriat cu Fundația Alexandrion.

Nawaf Salameh, președintele Alexandrion:Premiile Constantin Brâncoveanu trebuie exportateˮ.

Premiile au fost inițiate în 2014, când Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanuˮ. „Am considerat că un lucru foarte bun trebuie exportat, și cred că Europa, și alte capitale ale lumii au nevoie să învețe istoria lui Constantin Brâncoveanu. Singuri nu puteam realiza acest lucru, așa că s-a impus semnarea acestui parteneriat cu Institutul Cultural Român", a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

„Am lansat Premiile Constantin Brâncoveanu pentru a onora personalitățile din viața artistică, culturală și științifică din România și pentru a le sprijini în demersuri creative ulterioare. Premiile poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru că figura acestuia, în istoria României, este reprezentativă, este cel sub a cărui domnie s-au înregistrat progrese culturale semnificative pentru acea epocă și, datorită politicii duse de domnitor, principatul a traversat atunci un sfert de secol de pace și prosperitate. În plus, unul dintre produsele noastre de marcă, vinarsul, poartă numele aceluiași domnitor. În consecință, ne dorim ca acest concept, prin care recunoaștem meritele unor artiști, oameni de cultură sau de știință, să depășească granițele țării și să îi premiem pe cei care promovează imaginea României în lumeˮ,a precizat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

Prin acest parteneriat, Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrionîși doresc să colaboreze pentru organizarea în străinătate, în cadrul rețelei globale a Institutului Cultural Român, a unei serii de evenimente sub egida „Constantin Brâncoveanu". Vor fi acordate nouă premii pentru istorie, arte plastice, teatru, muzică, literatură, arhitectură, film, economie și medicină. Premiile vor fi acordate atât unor personalități din țara în care are loc fiecare dintre evenimente - implicate în colaborarea cu România sau în promovarea valorilor românești în lume -, cât și unor personalități românești din diaspora.

Premiile „Constantin Brâncoveanu" se acordă sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din personalităţi ale ştiinţei şi culturii române.

Fundația Alexandrion

Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia Alexandrion şi-a pus amprenta în susţinerea constantă a artei, culturii şi sportului românesc. În domeniul cultural, Fundația Alexandrion va organiza, și anul acesta,Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, eveniment menit cinstirii valorilor culturale românești prin onorarea celor mai remarcabili oameni de artă și cultură ai anului. De asemenea, Fundația Alexandrion acordă anualPremiile Matei Brâncoveanu, având ca principal scop premierea și susținerea tinerilor oameni de cultură și artă din România. În domeniul sportiv, Fundația Alexandrion a fost și este în continuare implicată, în mod consecvent, atât prin susținerea unor prestigioase echipe de handbal și fotbal, dar și alte sporturi precum golful, rugby-ul, ciclismul și, mai nou, box-ul, cât și prin organizareaGalei Trofeele Alexandrion, eveniment prin care Fundația Alexandrion dorește să contribuie la susținerea și recompensarea valorilor sportive din România. Motto-ul Fundației Alexandrion este: „continuarea susținerii mișcării sportive din România".