Proiecţie din ciclul Marile familii - Războaiele României Mari

Îmbrăcând semnificatia alegorică a unui memento ale celor mai importante evenimente din istoria modernă a României, legate de Unire, celebrată atât la 24 ianuarie (Mica Unire de la 1859), cât și la 1 decembrie (Marea Unire de la 1918), în luna ianuarie, la sediul ICR Praga, vor fi proiectate ultimele două episoade ale seriei de film documentar Marile familii de Anca Filoteanu: Familia Regală – Regele Carol I și Războaiele României Mari.

Termenul „România Mare” (România interbelică, România Întregită) a intrat în uz după Tratatul de la Versailles din 1920, nu ca un concept iredentist sau expansionist, ci ca o stare de fapt obiectivă, în comparație cu dimensiunile geo-politice anterioare. România dintre cele două războaie mondiale a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2 (în timp ce în prezent extinderea teritorială a României este de 238.391 km2).
În 1918, la sfârșitul primului război mondial, Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au unit cu Regatul României. Această unire a fost ratificată în 1920 prin Tratatul de la Trianon (în cazul Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului) și prin Tratatul de la Versailles (în cazul Bucovinei și Basarabiei). România anexase de asemenea Cadrilaterul, după înfrangerea Bulgariei în 1913 in cadrul celui de-al doilea război balcanic. Astfel, suprafața și populația României s-au dublat în numai 5 ani, iar cel mai important, întreg poporul român era cuprins pentru prima oară între granițele unui singur stat.
România Mare a existat în această formă până în 1940. Ca urmare a Parctului Ribbentrop-Molotov din 1939 - ultimatimul sovietic de „retrocedare imediată a Basarabiei și a Bucovinei de Nord” (26 iunie 1940) și Dictatul de la Viena (30 august 1940) - România a pierdut o treime din țară.
http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Romania