Primul Forum literar CEEC (Țările Central și Est Europene – China) la Budapesta și Balatonfüred

În perioada 23 - 26 mai 2016, la Budapesta și la Balatonfüred a avut loc primul forum literar China - țările Central și Est Europene.

Institutul Cultural Român a fost reprezentant al României, alături de alte instituții invitate ale  celorlalte țări participante: Albania, Bosnia - Herțegovina, Cehia, Croația, Polonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Ungaria (țara gazdă), Muntenegru, Slovacia, Slovenia.

Forumul s-a intitulat Literatura și Societatea, iar temele discutate în cadrul acestuia au fost: „Responsabilitatea scriitorilor și Societatea, în secolul XXI", „Traducerea literară", „Literatura și noua tehnologie în comunicare", „Rolul femeii și literatura".

Ioana Drăgan, director general în cadrul ICR, a participat cu intervenții, ca scriitor si ca reprezentant al ICR, la primele doua paneluri (cel plenar - Responsabilitatea scriitorilor si Societatea in secolul XXI, și în cel dedicat Traducerilor literare). Ca urmare, a fost invitată sa fie speaker în data de 26 mai, în panelul de la Muzeul de Literatură Petőfi din Budapesta cu tema Orient- Occident Reinvented.

Programele de traduceri ale ICR au avut parte de aprecieri favorabile, fiind prezentate în contextul general al întalnirii EU - China de la Bucuresti din 2014, al inaugurării celei  de-a 18-a reprezentanțe ICR la Beijing, a paticipării la Forumul Cultural din luna mai a.c. de la Beijing, semnarea acordului academic, și a viitoarei participări ICR la târgul de carte de la Beijing din luna august a acestui an.