ICR Beijing organizează, în perioada 31 mai – 8 iunie 2017, în patru orașe din China, Beijing, Hangzhou, Shanghai și Tianjin, evenimentul „Port, tradiții și obiceiuri la români”, care cuprinde conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” susținută de doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, piesa de teatru „Poveste românească sau Cântecul Dorului”, ateliere meșteșugărești și expoziție de ie.
Prima zi a evenimentului a avut loc astăzi, 31 mai 2017, la două importante instituții de învățământ din Beijing, Universitatea de Design Vestimentar și Academia Centrală de Arte.
Evenimentul a fost deschis de domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, și a fost urmat de cuvântarea susținută de doamna Ioana Drăgan, directorul general al Direcției Generale a Reprezentanțelor din Străinătate din cadrul ICR Beijing.
Conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” susținută de doamna subsecretar de stat Irina Cajal Marin a avut un real succes și i-a determinat pe câțiva curioși chinezi să pună întrebări în legătură cu portul românesc.
Artiștii români, actorii și meșteșugarii, au fost intens aplaudați pentru talentul lor și tot ce au creat ei în fața publicului din China.
Au fost organizate întâlniri de lucru la nivelul conducerii celor două instituții de învățământ, universitate și academie de artă, înaintea evenimentelor, unde au fost discutate perspective ale cooperărilor bilaterale. În alocuțiunea domnului Fan, rectorul Academiei Centrale de Arte, au fost aduse mulțumiri institutului de la Beijing pentru activitatea bogată menită să înfățișeze publicului și specialiștilor chinezi arta populară și cultă a României.
Acțiunile vor continua în perioada 2-3 iunie 2017, la Centrul de Artă din Hangzhou, în data de 3 iunie 2017, la Universitatea Donghua din Shanghai, în data de 6 iunie 2017, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Hexi din Tianjin și în data de 7 iunie, la sediul ICR Beijing.
Delegația artiștilor va fi condusă de doamna subsecretar de stat Irina Cajal Marin, care împreună cu doamna director general Ioana Drăgan, a fost invitată de partea chineză la Cel De-al doilea Forum China – CEEE despre industriile culturale creative, în perioada 28 mai – 1 iunie 2017.
Spectacolul „Poveste Românească sau Cântecul Dorului” este unul inspirat din basmele populare româneşti, este o oglindă a vieţii rurale de odinioară, în care se îmbină: dansuri, cântece, maşti tradiţionale, blesteme vechi, descântece dar şi costume populare. Tema principală a spectacolului este readucerea în prim-plan a obiceiurilor româneşti uitate. Spectacolul nu se adresează unei anumite categorii de vârstă, este o poveste atât pentru copii cât si pentru părinti, plină de morale despre viață, despre cum trebuie să fim și să învățăm să trăim frumos.
Valorile culturale au nevoie de o actualizare permanentă si de o traducere, pe cât posibil, în limbaj artistic contemporan, care să le facă interesante și accesibile publicului actual. Montarea piesei se va face în limbaj teatral folosind cuvântul, corporalitatea actorilor, dansul și măștile.
Din distribuția piesei fac parte: Viorel Ionescu, Iulia Samson, Răzvan Rotaru, Ovidiu Ușvat, Raluca Botez. Ei sunt actori tineri, absolvenți ai prestigioaselor școli de teatru din România.
Atelierele meșteșugărești vor fi prezentate de trei meșteri populari, renumiți, care au mai expus în străinătate, Cristina Delciza Mareș, Iulia Goran și Robert Constantin Mihaiu. Meșteșugarii vor face demonstrații de artă tradițională românească vor dărui vizitatorilor mici obiecte de artizanat deja realizate și aduse în China. În timpul acestor ateliere, Mihaiu Robert Constantin va cânta la câteva instrumente de suflat, confecționate chiar de el, evenimentul devenind mult mai interesant.
Tezaurul etnografic și folcloric românesc este plin de originalitate: arhitectura satelor, prelucrarea lemnului, portul popular, arta decorării obiectelor, manifestări etno-culturale și religioase tradiționale, comunități cu viața rurală tradițională, costumul popular are și va fi puternic mesaj social, el comunică și date de ordin național, simbol al unui popor.
România posedă un important și complex tezaur folcloric, cunoscute prin frumusețea și marea lor varietate, constituie o parte din acest tezaur alături de cântece, fabule, legende și poezii populare.
Expoziția, atelierele meșteșugărești, reprezentația teatrală au ca scop prezentarea obiectelor tradiționale și autentice, obiceiurilor și datinilor românești.
Prin organizarea acestui eveniment major, ICR Beijing oferă o perspectivă asupra bogăției și tradiției culturale românești.