Prima ediție „Pagini de istorie” la sediul ICR Tel Aviv dedicată comunității evreilor din Piatra Neamț

Israelienii cu rădăcini din Piatra Neamț au fost prezenți în număr mare la prima ediție „Pagini de istorie” la sediul ICR Tel Aviv dedicate comunității evreilor din Piatra Neamț. Ca urmare a succesului de care s-au bucurat episoadele precedente online ale acestei serii în rândul publicului, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a decis să extindă formatul seriei evenimente dedicate sinagogilor din România, precum și moștenirii culturale și arhitecturale evreiești de pe teritoriul țării noastre, la sediu, în prezența publicului.

Evenimentul, moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv, a avut loc în data de 10 iunie 2021, la sediu, și a fost transmis și prin live streaming pe canalul de Youtube al institutului.

În introducerea evenimentului, Etgard Bitel, editor și scriitor, a făcut o trecere în revistă a istoriei comunității evreiești din Piatra Neamț și a menționat propriile amintiri din perioada copilăriei și adolescenței petrecute în acest oraș.

Prof. Emanuel Bălan, cadru didactic, istoric și scriitor din România, a evocat câteva aspecte importante legate de viața comunității evreiești din Piatra Neamț și Târgu Neamț. Comunitatea a fost implicată, de-a lungul istoriei, atât în viața socială și profesională a zonei, cât și în situația militară a țării. În cadrul serviciului militar efectuat de membrii comunității în timpul Primului Război Mondial, „am avut soldați evrei înregimentați în regimentele 15 și 55 Infanterie; atunci contribuția în jertfe umane a fost de peste o sută de soldați evrei din Piatra Neamț și din județul Neamț. În memoria și în cinstirea faptelor lor de vitejie, există în Noul Cimitir Evreiesc o parcelă destinată eroilor evrei căzuți pe câmpurile de luptă ale primului Război Mondial”.

În continuarea programului, Emil Nicolae-Nadler, președintele Comunității Evreiești din Piatra Neamț, a realizat un tur video, în cadrul unui reportaj filmat de televiziunea locală, al cunoscutei Sinagogi Catedrală Baal Shem Tov, aflată pe lista monumentelor istorice din România, fiind cea mai veche sinagogă din lemn din Europa, care s-a păstrat în forma inițială. Prezentând istoria edificiului și piesele de patrimoniu istoric comunitar aflate în custodia muzeului găzduit în sinagogă, președintele comunității a oferit detalii desprecum a fost construită și care este istoria construcției, „unul dintre cele mai importante monumente de cult, memoriale, arhitectonice din România și din Europa de Est”.

Despre conviețuirea în armonie cu populația creștină din oraș înainte de anii 1940-1950 și despre obiceiurile și ocupațiile profesionale ale membrilor comunității au vorbit și alțiisraelieni originari din Piatra Neamț, precum Paul Vaisman sau Zina Grinzaid, intervențiile acestora încurajând reacții și mărturii din partea publicului prezent în sala de la ICR Tel Aviv.

Înregistrarea evenimentului poate fi vizionată pe canalul de Youtube al ICR Tel Aviv: https://www.youtube.com/watch?v=TTYvXVJGT-0