Prezențe românești la Festivalul Internațional de Film de la Gijón

Cea de-a 59ª ediție a Festivalului Internațional de Film de la Gijón va avea loc între 19 și 27 noiembrie, sub semnul „actului colectiv de a merge la cinemaˮ, după ce anul trecut pandemia a impus desfășurarea lui în mediul on-line.

Selecția oficială a festivalului, prin care se fac calificările la Premiile Oscar ale Academiei Statelor Unite și la premiile Goya ale Academiei spaniole, va prezenta 30 de filme care, în cadrul secțiunilor Retueyos, Albar și Tierres en trance, vor înfățișa „o lume în (re)construcție care revendică în contextul actual funcția socială a cinematografieiˮ.

Secțiunea Focus a festivalului va avea doi protagoniști, regizorul roman Radu Jude și cel portughez, João Rosas, cărora li se adaugă o retrospectivă dedicată regizoarei franceze Sandrine Vevsset, confirmând astfel dorința festivalului de a fi un loc de descoperire al regizorilor care trebuiesc cunoscuți neapărat .

Tinerii cineaști care strălucesc în panorama internațională se regăsesc în secțiunea Retueyos (în dialect asturian, lăstarii unui arbore). Imaculat (2021), o dramă cu accente autobiografice semnată de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, câștigătoare a Premiului Leon del futuro- „Luigi de Laurentiis” pentru film de debut la Festivalul de la Veneția, a fost selecționată în această secțiune. Este un film care se focalizează fără părtinire pe tensiunile care apar într-un centru de dezintoxicare, prezentate prin privirea inocentă a tinerei sale protagoniste.

În secțiunea Albar dedicată autorilor consacrați pe scena internațională, Radu Muntean, o voce de referință a „Noului valˮ al cinematografiei românești (câștigător al marelui premiu al acestui festival în anul 2010 cu filmul „Marți, după Crăciunˮ), prezintă ultima sa producție, „Întregalde" (2021). „Întregalde", numele unui sat transilvănean spre care se îndreaptă trei voluntari cu un ajutor umanitar, realizează o reflecție lucidă asupra limitelor generozității, empatiei și altruismului.

Această ediția a festivalului își propune să prezinte opera unor cineaști care prezintă o nouă formă de a înțelege cinematografia. În acest sens, vor fi proiectate cele mai recente realizări ale regizorului Radu Jude, precum „Babardeală cu bucluc sau porno balamucˮ                  (câștigătoare a premiului Ursul de aur la Festivalul de film de la Berlin și care reprezintă și propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaționalˮ în cadrul ediției 2022 a Premiilor Oscar), Caricaturana (România, 2021), Semiotic plastic (România, 2021), O fabulă (România, 2020) și A pedepsi, a supraveghea (România, 2019).

Regizorii români Monica Stan, Radu Jude, George Chiper-Lillemark și Radu Muntean, care vor fi prezenți la Gijón pentru a-și prezenta proiectele cinematografice, beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român.

Detalii despre programul festivalului și cumpărarea biletelor de intrare se găsesc pe pagina Festival Internacional de Cine de Gijón.