Prezentarea antologiei „Love and Hate” la sediul ICR Tel Aviv

„Care este rolul artei în timp de război? Arta nu poate preveni sau pune capăt războaielor, dar are potențialul de a implica oamenii într-un mod în care niciun alt mediu nu o poate face, încercând un răspuns la dilema: războiul ajunge la fiecare dintre noi, în timp ce arta trebuie promovată pentru a menține genul de normalitate pe care războiul încearcă să o anihileze. Este responsabilitatea artei și a artiștilor să exprime momente relevante în cadrul evenimentelor majore ale vremii […] Există o așteptare de la artiști să creeze o artă mobilizantă, una care comemorează bătăliile aprige și pe cei căzuți, una care să ridice eroi. Din 7 octombrie asistăm la mobilizarea artiștilor israelieni, unii dintre ei aducând lumină și culoare în adăposturi și pictând pe pereți, unii conducând ateliere de artă pentru evacuați și supraviețuitori, unii donând materiale de artă copiilor și adulților care au nevoie de un moment de liniște și creativitate, și unii pictează pe cei căzuți și pe cei răpiți. Rolul artei și al artiștilor în timpul războiului poate fi o sursă de adevăr dur, dar și ceva care inspiră profund speranța.” a declarat Victoria Dazin, una dintre invitatele de la evenimentul organizat și găzduit de ICR Tel Aviv în data de 14 decembrie.

Manifestarea, dedicată prezentării antologiei Love and Hate – apărute în limba română, în luna noiembrie 2023, la Editura Saga Publishing din Israel, în format ebook – s-a dorit a fi o formă de solidarizare, în principal cu artiștii israelieni de origine română (sau cu legături cu România), și într-un sens mai larg, cu societatea israeliană.

Volumul reprezintă o remarcabilă antologie de texte originale, traduceri și ilustrații inspirate de realitatea tragică din Israelul acestor zile, editată de Adrian Grauenfels (directorul Editurii Saga).

La eveniment au participat, alături de editor, o parte din artiștii și alți oameni de litere care au contribuit la realizarea antologiei precum Beatrice Bernath,Iris Dan, Alfred Poplingher, Rely Schwartzberg, Victoria Dazin, Lidia Jacob Bodea și Arie Lamdan. Adrian Grauenfels a făcut o scurtă trecere în revistă a formelor de reprezentare a războiului în arte, începând din Antichitate până în zilele noastre, exemplificând cu lucrări recente ale talentatului artist israelian de origine română stabilit la New York – Max Tzinman, specializat în artă digitală.

Iris Dan, poetă, traducătoare și critic literar, a citit o parte din poeziile și traducerile proprii. Aceasta a împărtășit publicului traducerea emoționantei poezii The Broken String de Grace Schulman ce face referire la episodul în care una din corzile viorii lui Itzhak Perlman s-a frânt în timpul unui concert fără ca acest lucru să afecteze vizibil calitatea spectacolului. După concert, Perlman a explicat  „asta e ceea ce avem de făcut, ca și în muzică, așa și în poezie și în arte: facem muzică nouă cu ceea ce avem, apoi cu ceea ce ne mai rămâne”, acesta fiind și îndemnul traducătoarei către artiștii și publicul prezent.

Rely Schwartzberg și-a prezentat o parte din cele mai noi poezii și cântece, având ca temă centrală războiul și felul în care acesta afectează toate aspectele vieții cotidiene, inclusiv sănătatea emoțională și felul în care alegem să ne raportăm la realitatea din jur.

Într-o emoționantă intervenție, în care a arătat cum vulnerabilitatea, șocul și suferința pot deveni forțe creatoare, Beatrice Bernath – poetă și desenatoare – a destăinuit celor prezenți stările și șocul resimțite după tragediile din ziua de 7 octombrie, cu care multă lume a empatizat. Aceasta a citit o parte din poeziile proprii, în română și engleză, dublate de desene inspirate de situația actuală.

La rândul său, Alfred-Rennert Poplingher – poet, prozator și sculptor amator – a recitat câteva poezii proprii, subliniind importanța artelor în vremuri dificile, ca formă de rezistență și reziliență.

Victoria Sara Dazin, poetă, pictoriță, traducătoare și redactor la Editura Saga și Jurnalul israelian, și-a prezentat poeziile și lucrările de artă plastică.

Lidia Bodea Jacob, profesoară de muzică, prozatoare și jurnalistă culturală, a făcut o trecere în revistă a felului în care conflictul actual este prezentat în unele publicații și a încheiat cu lectura unor poezii proprii.

Arie Lamdan, pictor, sculptor și călător, a făcut o prezentare a ultimelor sale lucrări inspirate de războiul din Gaza și a felului în care ar dori să poată face ceva concret pentru încheierea acestuia, citându-l pe Lev Tolstoi – „Toți se gândesc cum să schimbe lumea, dar nici unul nu se gândește cum să se schimbe pe el însuși.”

Seara s-a încheiat cu prezentarea unui fragment din Lecția de anatomie de Ben Todică.

Antologia Love and Hate include contribuțiile următorilor artiști: Alfred Poplingher, Alberto Ríos, Yehuda Amichai, Maria Sava, Clelia Ifrim, David St. John, Adrian Grauenfels, Dimitrie Grama, Andreea Tănase, Ion Cuzuioc, Denise Levertov, Victoria Sara Dazin-Israel, Donika Kelly, Iris Dan, Max Tzinman, Sharon Olds, Jane Hirshfield, Mahmoud Darwish, Șerban Foarță, Jacques Audiberti, Mihai Merticaru, Liviu Baitel, Adrian Munteanu, Julia Dragomir, Maria Cecilia Nicu, Craig Crist-Evans, Jesse Ball, Miriam Cojocaru, Eugen D. Popin, Marius Chelaru, Florentino Himelbrand, Mircea Paul Goreniuc, Paul Blaj, Emanuel Pope, Robert Davis, Miriam Zohar, Eliezer Steinbarg, Rely Schwartzberg, Beatrice Bernath, Nicolae Coande, Anca Hirschpek, Noah Fischer, Rodica Dascălu, Vasilica Grigoraș, Ana Urma, Julia Henriette Kakucs, Luis Alberto de Cuenca.