Prezentare de carte a lui Şerban Marin – „Il mito delle origini. La cronachistica veneziana e la mitologia politica della città lagunare nel Medio Evo"

Prezentare de carte a lui serban Marin - Il mito delle origini La cronachistica veneziana  e la mitologia politica della citta lagunare nel Medio Evo"

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Biblioteca Naţională Marciana, organizează  marţi 14 martie 2017, la orele 17.00, în Biblioteca Sansoviniana (Piaţeta San Marco 13/a, Veneţia) prezentarea cărţii lui Şerban Marin, Il mito delle origini. La cronachistica veneziana e la mitologia politica della città lagunare nel Medio Evo (Aracne Ed.). În deschidere vor lua cuvântul Maurizio Messina, directorul Bibliotecii Naţionale Marciana şi Prof. Rudolf Dinu, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Vor interveni în cadrul prezentării, alături de autorul volumului: Prof. Dorit Raines, Universitatea Ca' Foscari din Veneţia, Susy Marcon, coordonatoarea Departamentului Manuscrise Rare din cadrul Bibliotecii Naţionale Marciana şi Marino Zorzi, fost director al Bibliotecii Naţionale Marciana.

 Șerban V. Marin (n. 23 octombrie 1968, București, România) este medievist român. A beneficiat de o bursă de cercetare la Veneția (1999 - 2000), efectuând cercetări asupra cronicilor venețiene de la Biblioteca Naţională Marciana. De asemenea, în perioada 2010-2012, a fost beneficiar al unei burse de cercetare POSDRU, ocazie cu care a întreprins noi investigații asupra cronisticii venețiene. Este specializat în istoria Veneției (ante-1261), istoria cruciadelor, relațiile veneto – bizantine, mitul troian în evul mediu occidental etc. În 2009, a obținut titlul de doctor în istorie medievală cu distincția summa cum laude. În intervalul 2008 – 2012, a editat cronica lui Giovanni Giacomo Caroldo (5 volume). Până în prezent, a publicat peste 50 de articole și studii în cadrul unor periodice de prestigiu și al unor culegeri de studii și a susținut numeroase comunicări axate pe cronistica venețiană, cu ocazia a diferite congrese și conferințe internaționale. 

În construirea propriei mitologii politice a fiecărei comunități, mitul originilor nu are cum să lipsească. Nefăcând abatere de la această regulă, comunitatea venețiană apelează la mai multe componente, care, alăturate, vin să completeze un mit al fondării dintre cele mai complexe: mitul troian ca factor al întemeierii Venetia prima, mitul creștinării operate de către Sfântul Marcu, mitul atilean ca element pregătitor pentur popularea spațiului lagunar, mitul propriu-zis al fondării noii Veneții la anul 421... Potrivit majorității cronicilor locale, odată întrunite aceste condiții, în ponderi mai ridicate sau mai reduse, istoria Veneției poate să înceapă. 

Volumul de față nu are cum să epuizeze subiectul. Imensitatea cantitativă a cronicilor venețiene face imposibil acest lucru. Drept urmare, el constituie nu mai mult decât o fază incipientă, care se dorește a fi în permanență continuată.

Organizatori: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Biblioteca Nazionale Marciana.

Cu patronajul: Ministerului Italian al Bunurilor şi Activităţilor Culturale şi Turismului.

Contact: http://marciana.venezia.sbn.it/, www.icr.ro, istiorga@tin.it, Tel. 0039 / 0415242309.