Povestea Iei, în premieră la Marea Sală UNESCO din Paris


Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO și Institutul Cultural Român, prezintă miercuri, 23 noiembrie, ora 19:00, la Marea sală UNESCO de la Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original dedicat celebrării a 160 de ani de diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României. Evenimentul reprezintă o importantă oportunitate de promovare a imaginii țării noastre, precum și de reafirmare a atașamentului său față de multilateralism și de valorile și principiile Națiunilor Unite.

Daniel Jinga, directorul general al ONB: „Am fost întotdeauna preocupat de promovarea muzicii româneşti, iar în această toamnă am avut mai multe ocazii de a demonstra acest lucru. Dar acest spectacol extraordinar în care ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti vor reveni pentru prima oară la Paris după 57 de ani, este un moment simbolic. Vom avea ocazia de a prezenta în faţa unui public multinaţional atât muzică orchestrală românească sau inspirată de folclorul român, cât şi o lucrare în primă audiţie absolută semnată de Dan Dediu care va reprezenta coloana sonoră live a baletului original creat de Gigi Căciuleanu, un nume major al artei coregrafice româneşti binecunoscut publicului parizian”.

Spectacolul Povestea Iei / La blouseenchantée / The Magic Blouse este o producție a Operei Naționale București în parteneriat cu Fundația Art Production și sprijinul JTI și va avea două părţi, una orchestrală și una coregrafică. Programul orchestral introductiv este axat pe punerea în evidenţă a valorilor muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse, conţinând de la „Hora mărţişorului” sau „Cântece româneşti” de Tiberiu Brediceanu, la „Şase dansuri româneşti” de Bela Bartok, interpretate de Orchestra Operei Naţionale București, dirijor Daniel Jinga și soprana Teodora Gheorghiu. Regia poartă semnătura lui Alexandru Nagy.

Partea coregrafică a serii este un spectacol realizat de Gigi Căciuleanu pe o muzică originală compusă special pe această temă de compozitorul Dan Dediu, unul dintre cele mai importante nume al componisticii româneşti actuale, ce va fi prezentat ca balet cu muzică orchestrală live pe scenă, cu Baletul și Orchestra Operei Naţionale București, dirijor Daniel Jinga. Scenografia, costumele și spațiu vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, designul proiecțiilor de Dilmana Yordanova, light designul de Cristian Simon, asistentă coregrafie fiind Lelia Marcu-Vladu.

Iată ce declara compozitorul Dan Dediu, despre experiența lucrului la acest spectacol:„Cum să transpui în sunetele, gesturi, culoare și lumină un veșmânt și totodată un talisman ca ia? Aceasta a fost provocarea pe care am acceptat-o întreaga echipă a acestui proiect. Ne-am cufundat, fiecare, în frumusețea tradiției culturale românești ca într-un ocean: am cules câteva suveniruri de pe fundul acestui ocean și le-am adus pe uscat, apoi le-am studiat, incorporat și stilizat într-o construcție inedită. A ieșit ceva cu totul nou, exprimând configurația sufletească și mentală a actualității.”

Coregraful Gigi Căciuleanu, despre Povestea Iei / La blouseenchantée / The Magic Blouse: Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi oamenilor din sală nu pe limba lor maternă, nu pe limba țării unde ești ci pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă și, în același timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută și se găsește, câteodată, când îți merge bine și îl apuci pe Dumnezeu de un picior, această joncțiune între animal și înger care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman și, în același timp, ne ducem prin dans, prin mișcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual.  Deci, din nou, acest joc între concret și abstract.”

Proiectul este realizat pornind de la o idee de Ovidiu Miculescu. Evenimentul va fi prezentat în premieră la Sala UNESCO de la Paris pe 23 noiembrie 2022, urmând a fi reluat la Bucureşti pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, fiind inclus ulterior în stagiunea acesteia.

Organizatori : Opera Naţională Bucureşti, Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO

Parteneri: Institutul Cultural Român, Radio România, Asociația Pro Patrimonio, Asociația Pro Contemporania, The Culture Club, Fundaţia Art Production, JTI