Picturile artistului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș vor fi expuse la Chișinău

Expoziția „Chipuri de țărani în arta românească” dedicată pictorului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974) este itinerată la Chișinău, deschiderea acesteia având loc vineri, 21 martie 2024, ora 16.00, în Sala „Brâncuși” a Galeriei Uniunii Artiștilor Plastici. Operele selectate fac parte din colecția Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației și prezintă portrete de țărani și viața satului, deosebită în simplitatea ei.

Deschisă pentru publicîntre 21 martie și 4 aprilie 2024, expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova.

„Lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale.” - dr. Barz Mirela Ana, manager al Muzeului Maramureșan.

Oamenii, portul și veselia Maramureșului sunt puse în lumină în expoziția unui mare artist redescoperit, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Originalitatea și inovația lui Bilțiu-Dăncuș au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuție semnificativă la evoluția artei. A participat la numeroase expoziții individuale și colective, iar arta sa a fost apreciată atât de critici, cât și de public. Artistul a explorat într-un mod distinct particularitățile satului și le-a dezvăluit într-o manieră personală. Pe țărani i-a pictat us în evidență prin maniera lui unică de a-i înfățișa în mijlocul ocupațiilor acestora de zi cu zi. În timp ce prim-planul este ocupat de oamenii ținutului maramureșean, pe fundal este creionată natura acelor locuri, în toată frumusețea ei, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase și tușe aparte.

„Zadarnic am călătorit peste ţări şi mări, setos de a învăţa şi a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumuseţile şi comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem şi mai mult pe ale noastre, să ne cântăm frumuseţile necântate.” - Traian Bilțiu-Dăncuș, 1969.

„Ne bucurăm să aducem Maramureșul, cu tradițiile, culorile, oamenii și voioșia lui, și peste hotare, în Republica Moldova, primăvara acesta. Expoziția «Chipuri de țărani în arta românească» celebrează viața la sat, prin chipurile de țărani pictate de artistul Traian Bilțiu-Dăncuș, care au îmbogățit arta românească.”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București, cel mai mare conglomerat de expoziții din România. Realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective, care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.În cele 13 ediții realizate până acum, a înregistrat 500.000 de vizitatori.

Parteneri media: Radio Chișinău, TVR Moldova