Performance-uri ale coregrafei Cristina Lilienfeld la Coimbra

Performance-uri ale coregrafei Cristina Lilienfeld la Coimbra Performance-uri ale coregrafei Cristina Lilienfeld la Coimbra

Având în vedere prezența coregrafei Cristina Lilienfeld în cadrul unui laborator de creație organizat de asociația culturală portugheză Linha de Fuga, dedicat promovării artiștilor emergenți, care are loc la Coimbra între 15 septembrie - 8 octombrie ale acestui an, cu sprijinul ICR Lisabona, aceasta va susțineo serie de performance-uri la studioul Linha de Fuga și pe străzile din centrul orașului Coimbra.

Linha de Fuga este o asociație culturală înființată în noiembrie 2018, cu sediul în Coimbra, care își propune să fie un agent activ în dezvoltarea unor discursuri critice între artă, cultură, politică, educație și societate, împreună cu diverși agenți locali și internaționali. Cu dorința de a stimula orașul și regiunea, de a aduce mai aproape comunitatea, instituțiile și publicul de dansul contemporan și alte domenii artistice, Linha de Fuga dorește să spargă barierele dintre artă și cunoaștere, într-o programare de activități artistice experimentale, urmărind descentralizarea ofertei culturale dincolo de marile centre urbane. Principala sa activitate este Laboratorul de Creație și Festivalul Internațional Linha de Fuga, care au loc o dată la doi ani, pentru a aprofunda relațiile stabilite cu artiștii care își experimentează procesele în cadrul acestuia.

Laboratorul de creație la care va participa coregrafa Cristina Lilienfeld va reuni o serie de artiști din toată lumea care vor beneficia de un spațiu de creație și mentorat oferit de artiști de renume din scena dansului contemporan european, o serie de ateliere și dezbateri, precum și oportunitatea de a performa alături de ceilalți artisti selectați. Organizatorii programului pun la dispoziție studioul, laboratoarele de creație și costurile de călătorie ale invitaților internaționali.

Proiectul pe care Cristina Lilienfeld îl va prezenta în Portugalia este o continuare a unui proces de cercetare asupra durerii colective și a morții pe care aceasta l-a început în urmă cu doi ani împreună artistul vizual Alina Ușurelu, în cadrul unei rezidențe care a avut loc la PIAR (PerfocraZe International Artist Residency) în Ghana și care s-a concretizat într-un spectacol intitulat "See You Soon"(Ne mai vedem). Spectacolul a avut o serie de reprezentații în Ghana și în București, la Centrul Național al Dansului și la Diptych Art Space.

In cadrul șederii sale în Portugalia, Cristina Lilienfeld va aprofunda cercetarea acestui proiect, adunând răspunsuri noi la întrebări precum „Cum ne descurcăm cu pierderea?ˮ, „Ce este specific în cultura locală?ˮ, „Ce ți se cere ca individ în astfel de situații și care este propriul tău proces intim?ˮ, „Ce este vizibil - social și ce este personal și privat?ˮ

Cristina Lilienfeld este coregraf, performer și co-director artistic al colectivului AREAL - Spațiu pentru dezvoltare coregrafică. În ultimii ani a realizat performance-urile „Lay(ers), „Nu toți sunt eroi”, „Fapte vitejești”, „Pe bune – pentru copii”, „Moving Fields”, „Eighty Five Percent Of What You Remember“, a dansat în spectacolele „Alienation or the Desire for Intimacy” de Benno Voorham, „A Truth, A Lie And A List Of Possibilities” de Andreea Novac, „Coregrafie de grup” de Mihaela Alexandra Dancs, „The Great Scheme of Things” – concert/ performance al trupei Fierbințeanu, și a semnat coregrafia pentru spectacolele: „În trup” (operă de cameră) pe muzică de Diana Rotaru și „Dancer In The Dark” la Teatrul Maghiar din Timișoara.

În anul 2016 a făcut parte din programul Dance Roads prin intermediul căruia a călătorit în cinci țări europene prezentând spectacolul Lay(ers). A colaborat într-o multitudine de proiecte cu importanți coregrafi (Cosmin Manolescu, Mihaela Alexandra Dancs, Benno Voorham, Mădălina Dan, Andreea Novac, Andreea Belu, Smaranda Găbudeanu, Virginia Negru), artiști vizuali (Dilmana Yordanova, Mihaela Kavdanska, Alina Ușurelu), muzicieni (Diana Rotaru, Irinel Anghel, Vlaicu Golcea, Kamer Art, LeVant, trupa Fierbințeanu) scriitori (Răzvan Țupa, Andra Rotaru), precum și cu numeroși actori și regizori.În ultimii ani a călătorit și lucrat în Ghana, Italia, Franța, Germania, UK, Serbia, SUA, Luxembourg. Din anul 2015 până în 2020 a fost membru activ al Asociației PETEC, organizație ce susține diferite proiecte cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă (mai multe informatii: https://petec.ro).

Cristina Lilienfeld caută, atât în activitatea sa artistică cât și în cadrul atelierelor și cursurilor de dans contemporan pe care le susține, să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact (http://cursuridanscontemporan.ro). În prezent este membru co-fondator al Colectivului AREAL – spatiu pentru dezvoltare coregrafica (http://www.arealcolectiv.ro), care va deschide un nou studio/spațiu dedicat dansului contemporan la București în 2021. Mai multe informații pot fi regăsite pe site-ul personal: https://cristinalilienfeld.ro/.