Participare românească la QiPO Fair din Ciudad de México, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, sprijină participarea galeriei bucureștene ETAJ artist-run space la ediția din acest an a QiPO Art Fair, ce se va desfășura între 8 și 11 februarie 2024, în cadrul Art Fair Week din Ciudad de México.

Proiectul de artă vizuală este conceput sub forma unei expoziții de grup intitulată „All Around the Gate” și reunește cinci artiști cu practici artistice distincte: Mircea Modreanu, Ioana Aron, Sebastian Iacob, Sergiu Chihaia, Adriana Florea Băloiu. Expoziția este curatoriată de Călina Coman și va prezenta lucrări recente ale artiștilor ce vor fi completate de o acțiune colectivă: reprezentarea simbolului porții în arta populară românească.

Această inițiativă, care pune în scenă dialogul dintre arta contemporană și simbolurile tradiționale românești, contribuie la vizibilitatea României în Statele Unite Mexicane și menține o prezență de succes, care vine imediat după două proiecte importante, desfășurate în anul 2023: participarea Grupului Noima în cadrul Mural Internacional de Arte Urbano din Mexic, prin proiectul Privirea, și participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara.

Despre E T A J artist-run space

E T A J artist-run space este un spațiu de expunere experimental din București, dedicat desfășurării evenimentelor, prefigurării și formării inițiativelor subsumate sferei artistice locale și susținerii practicilor multidisciplinare ale tinerilor creatori. De la elevi la studenți, artiști emergenți sau artiști consacrați, cadre universitare sau nume canonizate din istoria recentă a artei românești (Gh. Berindei), fiecare creator a contribuit la definirea a ceea ce coordonatorii numesc „o celulă culturală”. Înființat mai degrabă ca o reacție în urma „du-te-vino”-urilor fără succes ale prezentării creațiilor personale în câmpul consacrat promovării artei, grupul, care în 2018 număra nouă absolvenți ai universităților de artă din București și Cluj, a pus bazele locului ce avea să devină, într-un ritm alert, un nucleu organic, frecventat de comunitatea artistică preponderent bucureșteană.

Web: https://artistrunalliance.org/initiatives/e-t-a-j-artist-run-space/

Instagram: https://instagram.com/etaj_artistrunspace/

Despre QiPO Fair

Târgul QiPO revine în Mexico City, între 8 și 11 februarie, cu cel mai mare eveniment de până acum, în timpul Art Fair Week, săptămâna târgurilor de artă din oraș. Ediția din acest an are loc în clădirea Temoskali din cartierul Ciudadela, care găzduiește renumita piață de artizani și muzeul de fotografie Centro de la Imagen.

Încă de la înființare, târgul QiPO își menține accentul pe colectivism și pe inițiativele administrate de artiști din întreaga lume. Astfel, pe parcursul anilor, târgul QiPO a prezentat spații administrate de artiști, grupuri de artiști și curatori, spații alternative și proiecte emergente.

QiPO Fair 2024 este situat la câțiva pași de Material Art Fair, Salon Acme, galerii și expoziții pop-up. Pe lângă expozițiile din cadrul târgului QiPO, pe parcursul săptămânii va avea loc o serie de activități conexe, de la performance-uri la discuții, instalații și proiecții site-specific, iar publicul va putea vizita și o secțiune dedicată publicațiilor, instituțiilor și târgurilor internaționale partenere.

Târgul QiPO este o colaborare între colectivul QiPO și CICLO Arte Para Todos. QiPO a început ca o echipă de curatori și artiști internaționali care și-au unit forțele pentru a realiza expoziții, evenimente și diverse proiecte legate de artă în întreaga lume, cu scopul de a promova dialogul și angajamentul social. Colectivul QiPO este un proiect al programului de sponsorizare Emerge al Fulcrum Arts.

Web: https://www.qipofair.com

Instagram: https://www.instagram.com/qipoart/

Despre artiști

Mircea Modreanu – artist vizual

Mircea Modreanu (n. 1989) este artist vizual, manager de proiecte culturale și galerist. A urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul UAD Cluj. Imediat după finalizarea licenței, și-a reconfigurat traseul către București. În 2014, a terminat masterul la departamentul de grafică al UNArte, iar un an mai târziu a înființat un ONG, reprezentând debutul său ca manager de proiecte culturale. Începând din anul 2018, de când a luat naștere proiectul E T A J artist-run space, Mircea Modreanu a organizat expoziții în spațiul din strada George Enescu 43, unde a avut peste 200 de artiști invitați. În lockdown, ca formă de documentare și arhivare, a început să filmeze interviuri cu artiști pe care le-a urcat pe canalul de youtube ETAJ TV; este coordonatorul Revistei ETAJ, o publicație lansată din dorința de a promova arta contemporană și artiștii locali.

Ioana Aron – artistă vizuală și multimedia

Sunt un artist preocupat de interacțiunea complexă dintre text și imagine în lumea noastră saturată de media. Lucrările mele, influențate de o gamă diversă de culturi experimentate prin intermediul expozițiilor și rezidențelor globale, cercetează complexitatea experienței umane. Prin intermediul diferitelor medii, îmi propun să explorez esența femeii artist, țesând o narațiune care transcende granițele. În calitate de co-fondator și redactor-șef al revistei ETAJ, militez pentru ca artiștii să își modeleze propriile narațiuni. Cartea mea, «The Field. IL Y A», care se află acum la Muzeul Național de Artă Contemporană din România, exemplifică angajamentul meu de a depăși limitele artistice. Sunt dedicată continuării explorării mele prin intermediul unei teze de doctorat pe tema relațiilor text-imagine. Fiecare proiect pe care îl întreprind este o piesă dintr-un puzzle mai mare, care extinde și îmbogățește universul artistic pe care l-am creat. Ioana Aron

Web: https://ioanaaron.ro/

Sebastian Iacob – artist plastic

Sebastian Iacob s-a născut la Piatra Neamț în 1986.Între anii 2015 și 2018, urmează cursurile UNArte, Secțiunea Pictură. Aria sa de interes include atât pictura live cât și activitatea de atelier, deși în ultimii ani a fost implicat în proiecte ample de pictură murală. În prezent, trăiește și lucrează în București. Este membru al UAP și colaborează cu ETAJ artist-run space în diverse proiecte individuale sau de grup. Sebastian Iacob tratează teme diverse, în culori acrilice și colaj, iar pentru târgul Qipo a pregătit o nouă serie de lucrări de mici dimensiuni, inspirate din viața din imediata sa apropiere pentru a aduce cu sine și a prezenta lumii o fărâmă din România.

Sergiu Chihaia – artist vizual

Sergiu Chihaia (n. 1982), absolvent al Universității Naționale de Arte București, este în prezent cadru didactic titular la departamentul Modă, în cadrul UNArte. Trăiește și lucrează în București. Participă cu lucrările sale la expoziții naționale și internaționale (București, Constanța, Londra și Veneția). Are lucrări în colecții particulare din Anglia, Italia și România. În 2014, câștigă premiul UAP pentru Arte Decorative - Textile în cadrul proiectului Arte în București, ediția a V-a. Este sculptor, textilist, designer și scenograf.

Adriana Florea Băloiu – artist vizual

Adriana Florea Băloiu (n. 1979), artist vizual, fondator şi curator al platformei de artă contemporană Go Art Projects şi al galeriei Go Contemporary, manager coordonator Art Safari Kinder. Adriana este licenţiată (2014) şi absolventă de master (2016) a Universitǎţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia Pictură. Adriana este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2015. Adriana a fost membru al Comitetului Internațional de Selecţie al Bienalei de Artǎ Contemporanǎ de la Florenţa din 2017. În anul 2017, a primit premiul Woman Art Award, acordat de Musa International Art Space, Paris. În 2018, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova i-a acordat premiul Mihail Grecu ȋn cadrul expoziţiei Saloanele Moldovei 2018. În 2024, Adriana va reprezenta România în calitate de artist și curator la Empower Her Art Forum, Grand Egyptian Museum (GEM), Giza/Cairo, Egipt. Pȃnǎ ȋn prezent, Adriana a avut unsprezece expoziţii personale și a participat ȋn peste șaizeci de expoziţii de grup, atȃt ȋn ţarǎ, cȃt și ȋn strǎinatate. Locuieşte şi lucrează în Bucureşti, România.

Web: www.adrianafloreabaloiu.com

Călina Coman - curator

Călina Coman(n. 1998) este critic de artă și curator. A absolvit departamentul de Istoria și Teoria Artei la UNArte și programul masteral de Studii vizuale și curatoriale, cu o cercetare axată pe fenomenul artei și instalațiilor cu lumină pe teritoriul românesc. Își desfășoară activitatea în București, publică texte în presa de specialitate și colaborează cu artiști în diverse proiecte independente.

___

Imagini: Ioana Aron - New Year's Eve, 2024 (mixed technique) // Ioana Aron // Adriana Florea Băloiu - Slice of a dream, 2023 (acrylic on canvas) // Adriana Florea Băloiu // Sergiu Chihaia - Searching For a Better Place to Live, 2017 (collage) // Sergiu Chihaia // Sebastian Iacob - Vanitas I, 2023 (acrylic on canvas) // Sebastian Iacob // Mircea Modreanu - Zanelli, 2023 (melted plastic on canvas) // Mircea Modreanu