Participare românească la „Noaptea Literaturii Europene” de la Tel Aviv

ICR Tel Aviv se alătură inițiativei membrilor clusterului EUNIC Israel de a continua proiectul Noaptea Literaturii Europene / European Literature Night cu o nouă ediție ce va avea loc în data de 13 decembrie 2023, de la ora 19:00, într-una dintre cele mai importante locații culturale din Tel Aviv, la Centrul Cultural Liebling Haus. Desfășurat sub forma unui maraton literar, proiectul Noaptea Literaturii Europene 2023 aduce în atenția publicului israelian pe unii dintre cei mai reprezentativi scriitori europeni, printre care se numără și scriitoarea Tatiana Țîbuleac.

Tematica pentru ediția curentă, curatoriată de Julia Fermento – directoarea artistică a Festivalului Internațional al Scriitorilor de la Ierusalim – este leading women. În acest context, scriitoarea Tatiana Țîbuleac va reprezenta literatura română cu un fragment din romanul Grădina de Sticlă, a cărui traducere va fi lecturată de un actor al Teatrului HaSimta, fondat de actorul român Nicu Nitai.

Alături de ICR Tel Aviv, în cadrul acestui proiect mai participă institute și centre culturale precum Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Institutul Cervantes și Centrul Ceh din Tel Aviv.

Despre Tatiana Țîbuleac

Tatiana Țîbuleac (n. 15 octombrie 1978) este o scriitoare originară din Chișinău și a studiat jurnalism și comunicare la Universitatea de Stat din Moldova. A devenit cunoscută pentru rubrica „Povești adevărate” care a apărut în ziarul Flux la mijlocul anilor 1990.Din 1999, a lucrat ca reporter TV și prezentatoare de știri în cadrul PRO TV Chișinău.Începând cu 2008, s-a stabilit la Paris unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Și-a făcut debutul editorial cu Fabule moderne, iar cea de-a doua carte Vara în care mama a avut ochii verzi, apărută în 2017 la Editura Cartier, a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator Cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Romanul a apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană și polonă. Ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura Impedimenta, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago.

Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019), fiind tradus în franceză, spaniolă, bulgară, catalană și albaneză. Tatiana Țîbuleac este laureată a Premiului Național al Republicii Moldova, acordat de Guvernul Maia Sandu în 2019.