Palilula, „un loc fictiv, între Transilvania și Orient” descoperit în Israel de Ziua Francofoniei

„Undeva la Palilula”, debutul în cinematografie al celebrului regizor român de teatru Silviu Purcărete, a fost difuzat online în premieră în Israel, cu sprijinul ICR Tel Aviv, cu ocazia Festivalului de Film Francofon, ce a avut loc în perioada 1-7 martie 2021 pe platformele online ale Cinematecilor din Ierusalim și Holon.

Festivalul face parte dintr-o serie de evenimente de celebrare a Zilei Francofoniei, la care România participă în mod tradițional. În cadrul Festivalului au fost proiectate filme din Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Grecia, Irlanda, Vietnam și România, prezentă în program cu pelicula „Undeva la Palilula” (2012, regia: Silviu Purcărete).

În data de 4 martie 2021, ICR Tel Aviv a organizat un webinar, în limba engleză, cu producătorul Tudor Giurgiu, actorul Áron Dimény și Alon Rosenblum, directorul Cinematecii din Holon. Evenimentul a fost moderat de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv și a fost transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

În deschiderea evenimentului, Alon Rosenblum, directorul Cinematecii din Holon a realizat o scurtă istorie a Festivalului de Film Francofon, aflat deja la a cincea ediție și la care România este o prezență constantă. Referindu-se la formatul în care se desfășoară evenimentul în acest an, ca urmare a restricțiilor impuse la nivel național în Israel, acesta a menționat că „publicul este dornic de experiența live, oamenii vor să vizioneze filmele pe ecranul de cinema”. În acest context, Alon Rosenblum a apreciat că filmul românesc „Undeva la Palilula” este cel mai potrivit pentru experiența marelui ecran, „cu siguranță că un film atât de vizual precum este cel românesc trebuie vizionat pe cel mai mare ecran posibil; fiecare cadru din acest film este ca o operă de artă”.

Actorul Áron Dimény a subliniat colaborările anterioare cu Silviu Purcărete în calitate de regizor de teatru – „marele Silviu Purcărete”, și faptul că primul lungmetraj al acestuia, anticipat de multă lume, a suscitat foarte mult interes în rândul actorilor interesați să participe în ceea ce avea să fie un proiect cinematografic de o amploare deosebită. Totodată, rolul lui Serafim din „Undeva la Palilula” nu este prima sau singura colaborare, în domeniul filmului, a actorului cu regizori specializați în teatru.

Întrebat despre locul pe care acest film îl ocupă în cariera sa, Tudor Giurgiu a afirmat că „Undeva la Palilula” este „una dintre pietrele de temelie ale carierei mele de producător”. Procesul de producție și realizare a decorurilor înainte de filmări a fost unul complex, însă „ne-am dat seama că trebuie să construim un decor, așa cum Fellini a făcut pentru multe dintre filmele sale, pentru a putea spune povestea cât mai exact. Motivul pentru care acest film este o adevărată bijuterie are de-a face și cu calitatea decorurilor și cu felul în care este spusă povestea.” Tudor Giurgiu a precizat descrierea pe care regizorul Silviu Purcărete a făcut-o Palilulei, „un loc fictiv, între Transilvania și Orient, plin de boemi, oameni nebuni, iubitori de operă și persoane care nu pot evada din acest loc, fiind prinse în rutina cotidiană”.

Lista completă a filmelor difuzate în ediția online a Festivalului de Film Francofon 2021: Belgia – ”Filles de joie”; Bulgaria – ”Loving Carmen”; Canada – ”Nadia, Butterfly”; Cipru – ”Sunrise in Kimmeria”; Elveția –”Le sel des larmes”; Franța – ”Alice et le maire”; Grecia – ”Kazantzakis”; Irlanda – ”Lost Lives”; Vietnam – ”Story of Pao”.