O nouă ediție „Portret de artist”: Baruch Elron

Prima ediție din anul 2021 a seriei „Portret de artist”, difuzată pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv în data de 18 martie, i-a fost dedicată regretatului artist plastic Baruch Elron (1934-2006).

În cadrul acestei serii de evenimente online sunt realizate incursiuni culturale în activitatea artistică a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu comunitatea israelienilor de origine română.

Născut în România, acesta a studiat arta sub îndrumarea unor artiști români de renume precum Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu sau Jean Alexandru Steriadi. De-a lungul carierei sale, a susținut în mod constant schimburile culturale în domeniul artei contemporane între România și Israel, moștenirea sa culturală fiind susținută și promovată de către soția sa, Lydia Elron și după trecerea în neființă a artistului.

Periplul artistic prin creația artistică și biografia artistului israelian de origine română a fost realizat de curatori și critici de artă, importante personalități culturale, precum: din România – Adi Cristi; din Spania –Héctor Martinez Sanz; din Israel – Alec Epstein, Adrian Grauenfels, Iris Lackner, Dalia Hakker Orion și Miriam Or.

Într-un dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, Lydia Elron a oferit detalii privind procesul de creație, crezul artistic, precum și despre personalitățile culturale care au marcat cariera artistică a lui Baruch Elron de-a lungul timpului.

Materialul video, în limbile română, engleză și ebraică și cu subtitrare în limba ebraică, este disponibil pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/284616639712859 și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Adzff_0A8Ko

„Baruch Elron a existat pentru a fi în imediata noastră apropiere… Pictorul aduna într-o singură lume toate lumile posibile și, mai ales, cele imposibile”. (Adi Cristi)

„A intra în lumea creată de Baruch Elron înseamnă a primi o gură de aer proaspăt, o răsuflare de viaţă şi o senzaţie de libertate. Universul său, guvernat de o natură feminină şi senzuală, maternă şi frumoasă, păşeşte din minune în minune.” (Héctor Martinez Sanz)

Baruch Elron s-a născut în 1934 la Bucureşti. În 1954, continuă pasiunea mamei sale pentru artă şi începe să studieze la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, avându-i ca profesori pe maeştrii Corneliu Baba, Ciucurencu, Steriadi, Schweitzer - Cumpănă la pictură, şi Kazar şi Yosef Molnar la grafică.

În anii studenţiei, fiind foarte apreciat, a fost trimis la Moscova, Praga, Budapesta. Deja în 1958, obţinea premiul pentru excelenţă al expoziţiei de la Sao Paulo, Brazilia şi, un an mai târziu, premiul Festivalului Tineretului, la Moscova. După terminarea facultăţii s-a lansat în grafică, făcând ilustraţii de carte şi lucrări publicitare. În 1960, obţinea premiul pentru ilustraţie de carte la Festivalul de carte de la Dresda. Anul 1963 avea să însemne o nouă plecare şi o nouă ţară, de data aceasta, cea definitivă, Israel. În 1966, a avut prima expoziţie la Tel Aviv, după care începe şirul lung de expoziţii internaționale. Un an mai târziu deja expunea la New York, în 1969 la Montreal, Toronto. In 1974 -1975 participă la Târgul Internațional de Artă din Dusseldorf şi din Koln. Între 1976 – 1983, are mai multe expoziţii personale în Germania, la Koln, Essen, Frankfurt, la Muzeul de Artă Solingen, la Muzeul Gustav Lubke Hamm, la diverse galerii şi mai multe muzee germane. Pe lângă Germania, este prezent şi în Franţa, Olanda, Austria, Italia, Belgia. În anii 1980-2000 expune mult în Israel, la cele mai prestigioase instituţii de artă din ţară, dar şi în SUA, Croaţia, Coasta de Fildeș, Paris, Bruxelles. Anul 1998 aduce un triumf personal, în ţara naşterii sale, prima sa expoziţie în România, la Sala Radio, sub auspiciile Ministerului Culturii. În acelaşi an, Israel îi oferă Premiul Jubileu pentru activitate artistică şi culturală. În 2000, artistului i se oferă Premiul Special de către Fondul Ianculovici, din Haifa. Opere semnate Elron există în nenumărate muzee şi colecţii particulare din întreaga lume.

În 2006, Baruch Elron se stinge din viaţă, însă opera artistului continuă să emoţioneze publicul prin numeroase expoziţii postume organizate în Israel, Monaco, Franţa, Marea Britanie, precum și în nenumărate alte țări din Europa – un exemplu fiind participarea în cadrul expoziţiei colective „Caleidoscopul vieții” din Moscova, în august 2019.