Numărul din mai al revistei „Orizonturi culturale italo-române”: Focus România la Salonul de Carte de la Torino

Numărul din mai al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” este în mod tradițional dedicat, în ediţia italiană, celor mai recente traduceri din literatura română publicate în Italia, în vederea prezentării la Standul României de la Salonul Internațional de Carte de la Torino, la care revista este partener media încă din anul 2013. Cea de-a XXXVI-a ediţie a Salonului de la Torino are loc în perioada 9-13 mai 2024, tema din acest an fiind Vita immaginaria (Viaţa imaginară). Institutul Cultural Român din Bucureşti, prin Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Accademia di Romania in Roma şi Centrul Naţional al Cărţii, organizează participarea țării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia, cu un stand național cu tema Immaginare leggendo. Editorialul este semnat de Afrodita Cionchin.

Este apoi semnalată o apariție editorială care va fi prezentată în premieră la ediția 2024 a Salonului de Carte de la Torino. Duminică 12 mai, orele 12.00, la standul României, va fi lansat volumul Samuel von Brukenthal e la collezione di arte italiana in Hermannstadt Sibiu, scris de Doina Ene și publicat în italiană de editura Rediviva din Milano în colaborare cu Fundația Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Volumul are o prefață de Alexandru Chituţă, directorul general al Muzeului, și conține o prețioasă introducere a cercetătoarei Daniela Dâmboiu. Recenzia este semnată de Irina Niculescu.

În continuare, Smaranda Bratu Elian recenzează cel de al doilea roman al scriitoarei Laura Imai Messina tradus în limba română, Viața secretă a culorilor (Humanitas Fiction, 2023, traducere din limba italiană și note de Cristina Gogianu).

În rubrica „Întâlniri critice”, un amplu interviu cu Niccolò Scaffai, profesor de literatură italiană contemporană la Universitatea din Siena, despre poezie și critică în orizontul literar de astăzi. Interviul este realizat de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone.

Urmează un interviu cu artiştii Timm Badossa și Christoph Ortega, realizat de Luciana Tămaş.

În rubrica „Romanul de aventură”, trei ample interviuri cu scriitorii şi criticii Dario Pontuale, Claudio Gallo şi Darwin Pastorin. Interviurile sunt realizate de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone şi traduse de studenţii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,sub coordonarea italienistelor Otilia Damian, Anamaria Milonean, Delia Morar şi Patrizia Ubaldi, precum şi de studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara, sub coordonarea italienistei Afrodita Cionchin.

În secţiunea „Orizonturi Donna”, Monica Negru prezintă figura Stelianei Ciortescu, lideră a comitetului parohial Cărămidarii de Jos al Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR), fondatoare și directoare a Școlii horticole de fete, prima femeie apicultoare și horticultoare cu diplomă din România.

Revista iniţiază în acest număr publicarea unei serii de traduceri literare, din limba italiană în limba română, ale unor librete de operă celebre. Pentru început, primul din cele patru acte ale operei Trubadurul, binecunoscuta creație a compozitorului Giuseppe Verdi (1813-1901), pe libretul lui Salvadore (sau Salvatore) Cammarano (1801-1852), a cărei premieră a avut loc în data de 19 ianuarie 1853, la Teatrul Apollo din Roma. Traducerea este semnată de Anamaria Milonean.

În „Orizonturi de artă”, George Dan Istrate îl prezintă pe Dominique Stroobant, sculptorul care a organizat, în 2002, prima expoziţie de fotografii ale lui Constantin Brancuşi în Italia, ajunse la Torano (Carrara) prin bunăvoinţa doamnei Doina Lemni, de la Centre Pompidou din Paris.

Este apoi semnalată o prezenţă artistică românească la Veneţia. În perioada 15 aprilie – 12 mai 2024, istoricul Oratorio dei Crociferi din Veneţia găzduieşte o instalație evocatoare a artistei române Tincuța Marin (n. 1995), Where the Sun Sleeps (Unde doarme soarele).

În „Orizonturi filosofice”, Gabriel Badea recenzează volumul intitulat La Chiesa ortodossa romena in Italia. Per una geografia storico-religiosa, de Maria Chiara Giorda (Roma, Viella, 2023).

Rubrica „Focus evenimente” semnalează invitaţia la colaborare pentru nr. 16/2024 al revistei „Translationes”, cu tema Traducerea în perspectivă interculturală.

Toate articolele numărului 5/mai 2024 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it