Număr record de pelicule românești la Festivalul de Film de la Haifa

Un număr record de producții cinematografice românești au fost incluse în programul ediției din acest an a celui mai important festival de film din Israel. Festivalul Internațional de Film de la Haifa s-a desfășurat în perioada 19-28 septembrie 2021, iar unul dintre filmele românești, prezentate cu sprijinul ICR Tel Aviv, a obținut un important premiu.

După ediția precedentă, desfășurată strict în format online, Festivalul de Film de la Haifa a organizat, în acest an, un program hibrid, cu proiecții în diverse locații culturale, precum și online. Astfel, după o lungă pauză, filmele românești au putut fi vizionate din nou pe marile ecrane, bucurându-se atât de succes la public, cât și la critica de specialitate.

Programul internațional al festivalului din acest an a inclus filmele românești Întregalde, regia Radu Muntean, Crai nou, regia Alina Grigore, Marocco, regia Emanuel Pârvu, și Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regia Radu Jude.

Filmul Întregalde, regia Radu Muntean, a fost marele câștigător al Competiției Internaționale Carmel, fiind laureat cu Premiul pentru Cel mai Bun Film, cele trei proiecții din program având loc cu casa închisă. Filmul a fost proiectat în cadrul ediției 2021 a Festivalului de Film de la Cannes și a fost selecţionat la ediţia 46 a Toronto International Film Festival (TIFF), în secţiunea Contemporary World Cinema.

De asemenea, cu această ocazie ICR Tel Aviv a realizat o serie specială de evenimente online, în care Iris Lackner, critic de film și director artistic al Festivalului de Film Românesc din Israel, s-a aflat în dialog cu regizorii Alina Grigore, Radu Jude și Emanuel Pârvu, care a fost difuzată pe website-ul oficial și pe canalul de Youtube al festivalului, precum și pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht şi spaţii în aer liber. Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel, şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Echipa de conducere a Festivalului este compusă din profesionişti de film, oameni de cultură şi personalităţi publice, şi se desfăşoară sub patronajul şi cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului – Consiliul Israelian de Film, Uniunii Europene.
Website: www.haifaff.co.il