NEW YORK. Voci feminine românești în America de Nord

16 scriitoare româno-americane și româno-canadiene sunt promovate în spațiul public american printr-o serie de evenimente virtuale originale și exclusive, create de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York.

Proiectul „Voci feminine românești în America de Nord” / „Romanian Women Voices in North America” se va desfășura în perioada 6 octombrie – 24 noiembrie 2020, în mediul online, și va pune în evidență vocile feminine ale literaturii româno-americane.

Noua serie creează o colaborare între ICR New York și mediul literar româno-american de valoare, contribuind la îndeplinirea unuia dintre obiectivele ICRNY, acela de a deveni o platformă de expresie și promovare a creativității românești din America de Nord. Pe de altă parte, această nouă serie urmărește să verifice premisa că, în perioade de mari schimbări istorice, scriitorii și poate mai ales poeții au simțurile cele mai fine pentru a discerne schimbările pe care le traversăm, pentru a formula temerile și așteptările care ne încearcă pe fiecare dintre noi, pentru a reda viziuni pe care unii dintre noi abia pot sa le întrevadă. Prin urmare, proiectul va cuprinde o suită de premiere realizate sub forma unor materiale video înregistrate de fiecare scriitoare, materiale ce conțin o lectură în limba engleză de aproximativ 10 minute (poezie, proză, jurnal) și care oferă un răspuns personal, autentic marilor transformări care se petrec în SUA și în lume. Reacțiile sublimate în literatură nu vizează doar șocul pandemiei, fără îndoială puternic, ci și emoțiile inspirate de incertitudinile economice iscate de criza medicală, conflictele rasiale, reajustări ale relațiilor de gen în lumea contemporană, necesitatea unui raport mai rațional cu mediul înconjurător.

Proiectul va fi derulat împreună cu Bucharest Inside the Beltway, organizație româno-americană de promovare a literaturii, din Colorado, înființată și condusă de cunoscuta scriitoare și profesor universitar Cristina Bejan.

Aceste conținuturi vor fi difuzate periodic, în fiecare marți, ziua consacrată literaturii în programul online al ICRNY. Vor fi prezentate câte două scriitoare în aceeași zi, la diferență de câteva ore. După transmiterea pe toate platformele online ale ICR și ale partenerului, videolecturile vor rămâne arhivate pe blogul rciusa.info.

„Voci feminine românești în America de Nord” / „Romanian Women Voices in North America” le va avea ca invitate pe:

  • Cristina Bejan, Alta Ifland – 6 octombrie;
  • Mihaela Moscaliuc, Domnica Rădulescu –13 octombrie;
  • Carmen Bugan, Alina Cumpan – 20 octombrie;
  • Claudia Serea, Diana Manole – 27 octombrie;
  • Clara Burghelea,Roxana Cazan– 03 noiembrie;
  • Anca Mizumschi, Adela Sinclair – 10 noiembrie;
  • Alina Ștefănescu, Lucia Cherciu–17 noiembrie;
  • Andreea Scridon, Amanda O’Connor–24 noiembrie.