„Mundus. Amintiri din Paradisˮ: Artiștii timișoreni Elena Minodora și Doru Tulcan expun la Accademia di Romania in Roma

În cadrul ciclului de evenimente culturale dedicate proiectului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturiiˮ, Accademia di Romania in Roma prezintă publicului italian doi dintre cei mai aclamați artiști timișoreni, Elena Minodora și Doru Tulcan, prin deschiderea expoziției Mundus. Amintiri din Paradis vineri, 15 decembrie 2023, la Galeria de artă Accademia di Romania in Roma. Expoziția este organizată în colaborare cu Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest, Timișoara și UAP Timișoara și poate fi vizitată în perioada 15 decembrie 2023 - 10 ianuarie 2024.

Expoziția va cuprinde o selecție variată de lucrări din colecția artiștilor Elena Minodora și Doru Tulcan, colecție ce cuprinde xilogravuri, picturi obiect, picturi pe pânză, lemn sau hârtie.

Nume importante ale artei plastice contemporane din Timișoara, Elena Minodora și Doru Tulcan au format generații de absolvenți și doctori ai Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest, în calitate de profesori universitari. Cei doi artiști s-au remarcat încă din anii ’70-’80, anii efervescenței artistice ca formă de rezistență la regimul comunist. Doru Tulcan este membru fondator al grupului „Sigma 1 Timișoara” și membru U.A.P. din România. În țară, a susținut peste 167 de expoziții personale și de grup. În afara granițelor, a expus în mai bine de 30 de țări, printre care: Marea Britanie, Germania, Grecia, Austria, S.U.A., Ungaria, Serbia, Bulgaria, Franța și Italia. A curatoriat peste 14 expoziții și a contribuit la crearea a peste 30 de filme și cărți de autor. Lucrările sale figurează în colecțiile unor mari muzee, precum Tate Britain din Londra, mumok – Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien din Viena, Muzeul Național de Artă Contemporană al României din București, Muzeul Banatului Timișoara. În îndelungata sa carieră profesională, Elena Minodora Tulcan a participat la numeroase expoziții personale sau colective în România, Franța, Germania, Italia, Austria, Canada, Israel, Grecia, SUA.

Deschiderea va avea loc vineri, 15 decembrie, de la ora 18.00, în Galeria de artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110), în prezența celor doi artiști și a lui Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii.


Program vizitare:

16 decembrie 2023 - 10 ianuarie 2024: marți - vineri 15.30-18.00 // sâmbătă 15.00-17.00

27-30 decembrie 2023: pe bază de rezervare la adresa de e-mail: alexandra.boanta@icr.ro

24-26 decembrie 2023, 1-2 ianuarie 2024: închis