„MMXX”, regizat de Cristi Puiu, la Festivalul Internațional de Film de la Lisabona LEFFEST 2023, cu sprijinul ICR

MMXX, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, va fi proiectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Lisabona / Lisboa Film Festival LEFFEST, în competiția oficială, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale. Cea de-a 17-a ediție a festivalului se desfășoară în perioada 10-19 noiembrie 2023 în capitala Portugaliei.

Proiecțiile vor avea loc la Medeia Nimas Cinema, în data de 14 noiembrie 2023, în prezența regizorului Cristi Puiu și a membrilor echipei, și în data de 15 noiembrie 2023, la Cine-Teatro Turim. De asemenea, va avea loc un masterclass cu tema Working with Actors in Cinema, susținut de Cristi Puiu la Cinema Medeia Nimas, în data de 17 noiembrie.

MMXX a vut premiera modială în cadrul competiției oficiale a Festivalului de la San Sebastian. Apreciat de curând de ICS - International Cinéphile Society ca fiind „derutant, captivant, distractiv și minunat jucat”, filmul a avut premiera mondială în cadrul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian și are deja un traseu festivalier impresionant, cu selecții oficiale la Zurich, Varșovia, Cottbus, Rio de Janeiro, Montreal, Salonic, Lisabona, Trieste, Vilnius și Goa.

Din distribuție fac parte actorii: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Dan Bordeianu, Bianca Cuculici, Otilia Panainte, Laur Bondarenco, Florin Țibre, Igor Babiac, Adelaida Perjoiu, Aurelian Chioveanu, Marin Cumatrenco, Roxana Ogrendil, Adelina Ioana Toma. Producătorii filmului sunt: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Sergiu Cumatrenco, Viorel Chesaru, Cristi Puiu și Anca Puiu.

Premiera în cinematografele din România este programată pentru data de 10 noiembrie 2023.

Sinopsis:

„MMXX” prezintă patru scurte momente în timp care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei. Oana Pfifer, o tânără terapeută, vizibil tulburată, cade treptat în plasa de întrebări pe care i le pune pacientei sale. Mihai Dumitru, fratele mai mic al Oanei, îngrijorat de ziua lui de naștere, este prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce. Septimiu Pfifer, soțul Oanei, preocupat de sănătatea sa, ascultă neatent povestea ciudată în care a fost prins colegul său de la ambulanță cu ceva timp în urmă, în timp ce așteaptă următorul apel de urgență. Narcis Pătranescu, inspector de crimă organizată, este tulburat de moartea recentă a unuia dintre colegii săi. În timp ce interoghează o tânără femeie la o înmormântare, el este implicat într-o poveste stranie și întunecată. Patru scurte momente în timp care consemnează călătoria unui grup de suflete rătăcite care se află la răscrucea istoriei.

MMXX este o producţie Mandragora împreună cu Actorie de Film (România), Youbesc (Republica Moldova), Shellac (Franţa).

https://leffest.com/filmes/mmxx