Luna 9 a Bucureştiului în Praga - Prelegere „Bucureştii: între moştenirea orientală şi provocările modernităţii (1856 – 1918)”

14 septembrie, luni – Prelegere „Bucureştii: între moştenirea orientală şi provocările modernităţii (1856 – 1918)" Loc: Cafeneaua Krásný ztráty (Náprstkova 10, Praha 1, Staré Město
Ora: 17.00 – 17.40
Invitat: Gheorghe Lazăr

„Bucureştii: între moştenirea orientală şi provocările modernităţii (1856 – 1918)" reprezintă o scurtă trecere în revistă a transformărilor suportate de Bucureşti şi de bucureşteni, la tranziţia din secolul al XVIII-lea în cel de-al XIX-lea. În această perioadă, Bucureştiul îşi schimbă total aspectul, în această perioadă fiind construite cele mai multe din clădirile istorice, tot acum fiind amenajate şi parcurile bucureşetene. Locuitorii, de asemenea, îşi schimbă şi hainele, trecând de la stilul otoman la cel occidental. Societatea se schimbă nu doar la nivelul hainelor, ci şi în străfunduri, modelele ideologice, culturale venind din Vest, Parisul şi Berlinul fiind punctele de referinţă.
În limba română cu traducere în limba cehă.

Gheorghe Lazăr, doctor în istorie al Universităţii Laval (Québec, Canada), este în prezent cercetător în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" din Bucureşti al Academiei Române. A publicat numeroase studii în reviste de specialitate, este coordonator şi coautor al mai multor volume de studii de istorie, din 1998 până în prezent este secretar de redacţie al anuarului Studii şi Materiale de Istorie Medie, editat de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga", este autorul lucrării Les Marchands en Valachie: XVIIe – XVIIIe siècles (Ed. ICR, Bucureşti, 2006), volum care a obţinut premiul „Nicolae Iorga" al Academiei Române în 2008.

Intrarea liberă.