Lumea văzută de Ion B. la Festivalul Internaţional de Filme de Artă de la Tel Aviv. 23-27 noiembrie 2010

EPOS, Festivalul Internaţional de Filme de Artă de la Tel Aviv, este primul festival de film din Israel dedicat în exclusivitate legăturilor dintre artă şi cinematografie. Aflat la a doua ediţie, festivalul include 50 de filme (lung metraje şi documentare - dintre care 36 străine şi 6 israeliene, şi 6 scurt metraje) – în marea lor majoritate filme prezentate pentru prima dată în Israel şi acoperind o tematică bogată, eclectică: muzică de toate genurile, dans, literatură, artă, teatru, filmul ca artă.
Cinematografia românească va fi reprezentată în Festival de documentarul Lumea văzută de Ion B., regizor Alexander Nanau, cu două proiecţii: 24 noiembrie, 18:00 - Kibbutz Baram (Bar-David Museum) 25 noiembrie, 15:30 - Tel Aviv (Zoa House, ZOA1) Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

"Lumea văzută de Ion B." (România, 2009), documentar produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, dar şi numeroase alte premii în festivaluri internaţionale, şi a câştigat premiul pentru "Arts Programming" la cea de-a 38-a ediţie a Emmy Awards. Filmul a fost prezentat în luna iulie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Ierusalim, cu sprijinul ICR Tel Aviv.

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care "Taking Sides", în regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale, puse în scenă în Europa. Producţia sa "Peer Gynt", în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.