Lucrări reprezentative ale artistului grafician Mihail György, prezentate la Accademia di Romania in Roma

Expoziția de grafică „Perpetuări”, ce cuprinde o selecție de lucrări reprezentative ale artistului grafician Mihail György, va fi prezentată, în perioada 5-22 aprilie 2023, de Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Galeria Basil și patronajul UAP București. Vernisajul va avea loc miercuri, 5 aprilie 2023, ora 17.00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma.

Expoziția este curatoriată de Luminița Vasile și va cuprinde 40 lucrări de grafică ale artistului, realizate între anii 1968-2000, în tehnici diferite (peniță și tuș, creion grafit), însoțite de un catalog realizat în condiții grafice deosebite.

Artistul, unul dintre cei mai mari graficieni români – care în anii ‘60 a expus contestatar „pictură neagră” alături de Paul Neagu – se află acum la venerabila vârstă de 92 de ani: o vârstă a bilanțurilor și a înțelepciunii, pe care, însă, nu le conjugă cu mulțumirea de sine, ci cu disponibilitatea de a se repune în discuție și de a-și petrece lucrările într-o nouă călătorie spre public.

Mihail György a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și Academia de Arte „I.E. Repin” din Sankt Petersburg (promoția 1959). Din 1960 a devenit colaborator permanent a Editurii Tineretului, ulterior Editura Ion Creangă. Membru UAP din 1962, a participat cu lucrări la Expozițiile internaționale de carte ilustrată – Roma (1963), Bratislava (1967) – și la 16 expoziții personale în România şi în străinătate (Germania, USA, Italia – Ravenna, Luxemburg, etc). Recenzii impresionante au fost scrise de către critici de arta precum Virgil Mocanu, Corneliu Antim, Florea Nicolae, Leonid Dimov, Sorana Coroamă Stanca si alții.

Galeria Basil a fost inaugurată în anul 2005 și este creația soților Luminița și Bogdan Vasile. Galeria Basil este o galerie de artă, dar în același timp și un atelier, prin intermediul căruia privitorul se poate transforma în creator. Deschisă artei în general, Galeria Basil găzduiește, pe lângă expoziții și vernisaje de arte plastice, și ateliere de creație plastică destinate cu precădere copiilor și tinerilor, dar nu numai, precum și alte evenimente culturale (recitaluri de muzică clasică, celebrări legate de mediul artelor plastice, seri de poezie etc.).

Dat fiind specificul expoziției, publicul prezent la vernisaj este invitat să intre în atmosfera graficii lui Mihail György printr-un cod vestimentar alb/negru.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 5 –22 aprilie 2023, de marți până vineri, între orele 15.00-17.00, iar sâmbăta între orele 11.00-13.00 și 14.00-17.00.