ISTANBUL. Lucrări celebre de Cantemir, Enescu sau Porumbescu, în interpretarea Traffic Strings

Ansamblul Traffic Strings, avându-i în componență pe muzicienii Alexandru Marian (vioara I), Tiberiu Branga (vioara a II-a), Lucian Moraru (violă), Bogdan Popa (violoncel), Săndel Smărandescu (contrabas), Bogdan Constantin (percuție) și Vasile Răducu (nai), va putea fi ascultat online, în zilele de 23 și 24 iulie 2020, de la ora 19.30, pe pagina de facebook a ICR Istanbul. Sub genericul „Romania Intemporel“, proiectul muzical propune o „sinteză românească“, în programul concertului regăsindu-se lucrări diverse, de la suite folclorice din Maramureș la „Peșrev“ de Dimitrie Cantemir sau „Rapsodia Română“ nr. 1 de George Enescu , incluzând chiar imnul național „Deșteaptă-te, române!“.

Proiectul Traffic Strings a fost inițiat de muzicianul Lucian Moraru și reunește câțiva dintre cei mai valoroși instrumentiști ai momentului din România. Traffic Strings a debutat ca un cvintet de coarde, apoi s-a dezvoltat; repertoriul pe care îl interpretează în prezent impune folosirea naiului, acordeonului, pianului și a unei secții de percuție. Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele compozițiilor originale, ansamblul a găsit un stil de interpretare unic, profund autentic.

Programul concertului special înregistrat pentru Institutul Cultural Român„Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul include: imnul național „Deșteaptă-te, române!” (instrumental), George Enescu – „Rapsodia Română“, Op. 11: No. 1 in A major, Dimitrie Cantemir – „Peșrev“, Suite folclorice din Maramureș, Paul Constantinescu – „Concert pentru orchestră de coarde“, partea a III-a (Rondo), Ciprian Porumbescu – „Balada“, Grigoraș Dinicu – „Hora Staccato“, Angheluș Dinicu – „Ciocârlia“. Aranjament muzical: Lucian Moraru.

Prin acest eveniment, ICR Istanbul marchează, totodată, un important eveniment de diplomație publică și culturală, Ziua Imnului Național, sărbătorită anual în data de 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.