Institutul Cultural Român sprijină manifestările prilejuite de aniversarea a 125 de ani de la constituirea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală sărbătoreşte în aceste zile 125 de ani de la constituire (1889) şi desfăşoară cu acest prilej mai multe activităţi. La 23 octombrie organizează Conferinţa Ştiinţifică Internaţională cu titlul „Muzeologia-muzeografia: tradiţie, modernitate, dezvoltare ştiinţifică. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală – 125 de ani de activitate”. Savanţi din instituţiile de profil ale Republicii Moldova, României şi Federaţie Ruse vor lua în dezbatere atât probleme actuale ale muzeologiei, aspectele teoretice şi practice, relaţia ei cu alte discipline, specificul cercetărilor desfăşurate în muzee, cât şi experienţa celor 125 de ani de activitate muzeală promovată de cel mai vechi muzeu din Republica Moldova.
Vineri, 24 octombrie în chiar ziua când acum 125 de ani s-a luat decizia de a forma acest muzeu ca urmare a închiderii Expoziţiei Agricole şi de Industrie Casnică, începând cu ora 11.00 în Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală se vor desfăşura mai multe activităţi de celebrare a evenimentului. Expoziţia aniversară recentă etalează imagini şi obiecte de la expoziţia de acum 125 de ani, propunând exponate de unicitate, inedite publicului, unele dintre care abia acum sunt demonstrate pentru prima oară. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 14.00. Pe tot parcursul zilei publicul va avea posibilitatea să participe la spectacole de muzică folclorică şi academică, la o prezentare de modă oferită de studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi, către seară, spectatorii sunt invitaţi la o horă mare în curtea muzeului. În spectacolele acestei zile se vor produce formaţii notorii: Ansamblul „Ştefan Vodă”, Ansamblul „Moştenitorii”, Cvartetul de coarde, Ansamblul Teatrului Epic de Etnografie şi Folclor „I. Creangă”, Ansamblul de cobzari „Barbu Lăutarul”, Fanfara Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Ansamblul de cântec popular ucrainean „Rodîna”, Ansamblul bulgar „Vâglence”, interpreţi consacraţi: Larisa Arseni, Iustina Scarlat, Dina Vrăjmaşiu, Viorica Ciubotaru.