Institutul Cultural Român, partener al Romanian Jewelry Week 2023

Asociația Assamblage continuă maratonul bijuteriei contemporane din acest an cu cel mai amplu eveniment de profil la București - Romanian Jewelry Week. În perioada 4 - 8 octombrie 2023, la Biblioteca Națională a României, peste 230 de designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări din întreaga lume fac parte din selecția celei de-a IV-a ediții a Romanian Jewelry Week, propunând mii de creații de bijuterie de autor din România, UK, SUA, Australia, Franța, Kuwait, Cehia, Lituania, Italia, Grecia, Mexic, Israel, Ucraina, Belgia și multe altele.

Institutul Cultural Român va susține participarea directorului Galeriei de Artă din Legnica (Polonia), Justyna Teodorczyk, care va face parte din juriul compus din reprezentanți consacrați ai unora dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul bijuteriei contemporane, precum Federația Europeană de Bijuterie, Muzeul de Bijuterie din Atena Ilias Lalaounis, Legnica Silver Festival.

Ediția din acest an a inclus deja alte două evenimente de succes în cadrul ISHO Timișoara, parte din programul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, precum și prima ediție a evenimentului la Chișinău în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, proiect care a fost cofinanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Expoziția centrală se va deschide miercuri, 4 octombrie 2023, la ora 18.30, la Biblioteca Națională a României și va fi completată de opt expoziții colective, școli și asociații internaționale de renume: Slovenian Jewelry Week, Plus One Collective, Legnica Silver Festival Polonia, ArtsThread în colaborare cu Gucci, One and Three Collective, Precious Collective și The Sense of Beauty Gallery, precum și colectivul de câștigători ai concursului Timeless Jewelry organizat de Muzeul Național de Artă Brașov.

În perioada 7-8 octombrie 2023, acestea vor putea fi și achiziționate în cadrul Romanian Jewelry Week Fair 2023 la Biblioteca Națională a României, în cadrul târgului care va include peste 60 de designeri de bijuterie contemporană.

Romanian Jewelry Week 4.0 va face și un tur la bijuteriei contemporane în alte 4 locații culturale din București: Muzeul Național al Literaturii Române – expoziția Bijuteria și Literatura (Tincal lab, Portugalia), AlbAlb - Romanian Jewelry Focus, Muzeul Național Cotroceni și Assamblage Jewelry Gallery. Programul special Romanian Jewelry Week va include în acest an și o serie de workshop-uri și conferințe, susținute de profesori, designeri, curatori și profesioniști din întreaga lume.

Justyna Teodorczyk este curator, profesor, autor de texte despre arta contemporană. Din 2019 este director al Galeriei de Artă din Legnica (Polonia), instituție care de peste 40 de ani organizează Festivalul de bijuterie Legnica SILVER, una dintre cele mai vechi și mai importante evenimente din industria bijuteriei din Europa. Justyna a inițiat un proiect care a dus la crearea site-ului web Biżuteria Artystyczna w Polsce (Bijuterii artistice în Polonia). A obținut diplomă de master în studii culturale (2003) și doctorat în științe umaniste în domeniul studiilor culturii (2012) la Universitatea din Wroclaw, Polonia.

HARTA OFICIALĂ ROMANIAN JEWELRY WEEK 2023

1. Biblioteca Națională a României - Locație principală Romanian Jewelry Week

Biblioteca Națională a României va găzdui expoziția centrală Romanian Jewelry Week pentru al doilea an consecutiv, începând cu 4 octombrie 2023, precum și o secțiune specială de târg cu vânzare în perioada 7-8 octombrie 2023, cu peste 200 designeri și mii de exponate de bijuterie contemporană.

Program de vizitare

4 octombrie: 18.00 - 20.00

5-8 octombrie: 11.00 - 20.00

Intrarea în primele trei zile de eveniment este liberă, iar biletele de intrare pentru târgul de bijuterie contemporană din 7 și 8 octombrie sunt disponibile în rețeaua Iabilet.ro.

Evenimente speciale:

4 octombrie - 18.30 - 20.00 - Vernisaj și deschidere oficială Romanian Jewelry Week.

5 octombrie 

14.00 - 17.00 - Workshop Cristina Filipe (cu înscriere prealabilă).

17.00 - 16.00 - Panel de conferințe 1

6 octombrie - 17.00 - 18.30 - Panel conferințe 2. Conferințele vor fi susținute de membrii ai juriului ROJW și de invitați speciali din întreaga lume.

7 octombrie - 11.00 - 20.00 - prima zi a târgului de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week.

8 octombrie 11.00 - 20.00 - a doua zi a târgului de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week. De la ora 18.00 va avea loc ceremonia oficială de acordare a premiilor.

2. Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române prezintă în premieră, în colaborare cu Romanian Jewelry Week și Tincal Lab (Portugalia), o selecție curatorială a expoziției Bijuteria și Literatura în perioada 4-8 octombrie 2023. Expoziția din cadrul muzeului prezintă o selecție de 120 piese semnate de 56 designeri de bijuterie contemporană din întreaga lume.

Program de vizitare:4 - 8 octombrie - 10.00 - 17.45

Eveniment special: 5 octombrie, ora 18.30: Vernisajul expoziției Bijuteria și Literatura. Accesul se face pe baza achiziției biletului general de acces în Muzeu.

3. Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni organizează în colaborare cu Romanian Jewelry Week o selecție specială a de opt designeri de bijuterie contemporană din România, Republica Moldova, Italia, Germania și Grecia, expuși în acest an la edițiile speciale Romanian Jewelry Week din Timișoara și Chișinău. Tot în cadrul expoziției vor fi prezentați și câștigătorii concursului Timeless Jewelry, parte din „Ecouri ale prestigiului”, un proiect cultural inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Naţional Cotroceni și co-finanţat de AFCN.

Program de vizitare - 4 - 8 octombrie - 09.00 - 17.00. Accesul se face în baza regulilor de vizitare

4. AlbAlb - Romanian Jewelry Focus

Dedicat exclusiv creatorilor români, magazinul AlbAlb promovează o selecție generoasă de produse de design cu un accent special pe bijuteria de autor. AlbAlb găzduiește showroom-ul Monom la București, alături de piese de bijuterie semnate de: Daniela Cățoi, Diana Cojocaru, Maria Paltin, Anayd Blu, Cara, Alis Lalu, Contemporia, Octavia Chiru, Instance, Atelier Devi, Vilegiatura, Enda, Mesteshukar ButiQ, Ana Marchetanu, Human APJ, Artefact Room, Catrinel Săbăciag, Carla Szabo, Karakter, Gruni, Ceramic Sparrow și Mica Cera.

Program de vizitare:4 - 8 octombrie - 11.00 - 18.00 - Focus AlbAlb pe bijuteria de autor din România

Eveniment special - Sâmbătă, 7 octombrie, 16.00 - 18.00 - Lansarea colecției ETALA a brand-ului Monom, în prezența fondatorului și designer-ului Monom, Georgiana Ciceo

5. Assamblage Jewelry Gallery

Urmărind bijuteria ca formă de artă și necesitate, Assamblage Jewelry Gallery este rezultatul unui lung proces de stimulare, susținere și dezvoltare a domeniului bijuteriei contemporane. Situată în București, România, Galeria Assamblage este primul spațiu permanent dedicat bijuteriei contemporane și o continuare a efortului Școlii de Bijuterie Assamblage de a educa publicul în această disciplină.

Program de vizitare:4 - 7 octombrie - 11.00 - 18.00 - Str Dimitrie Racovita nr 18.

Eveniment special - Vineri, 6 octombrie, 19.00 - Designers Meet-up & Networking

6. Proiecția de film SMCK on Reel 2023, primul festival de film internațional inspirat de bijuterie, sub tematica Civilization Rebooted.

Prin desfășurarea evenimentelor colaterale, a conferințelor și expozițiilor speciale, Romanian Jewelry Week va crea momente de schimb cultural care vor proiecta pe chipul vizitatorilor o imagine fascinantă și accesibilă a bijuteriei. Expoziția va cuprinde nu doar bijuterii, ci și sculpturi purtabile, capabile să-și transforme profund purtătorul.

Design expoziție semnat de Kaustik

Biletele se găsesc în format electronic accesând linkul https://m.iabilet.ro/bilete-romanian-jewelry-week-2023-89065.

Programul complet al Romanian Jewelry Week și toate detaliile sunt disponibile pe site-ul https://www.romanianjewelryweek.com/