Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei în Seria ,,Concertelor Enescu" de la ICR Londra

Pentru a comemora 60 de ani de la moartea lui George Enescu, recitalul lunii mai al popularei serii de concerte ce poartă numele marelui compozitor, organizată de ICR Londra neîntrerupt din anul 2007, a avut ca protagoniști doi muzicieni de statură internațională: pianista Ilinca Dumitrescu şi fagotistul Vasile Macovei, aflaţi pentru prima oară pe scena camerală din 1 Belgrave Square.

Pentru a sublinia geniul integrator, dar şi posteritatea muzicală a lui Enescu, cei doi muzicieni au  oferit un program la fel de divers ca inepuizabila curiozitate artistică a celui mai important compozitor român, din care nu au lipsit lucrări de Robert Schuman, Frédéric Chopin, Camille Saint-Saëns şi Benjamin Britten, alături de George Enescu însuși şi mai mulți compozitori români care au fost influenţaţi de acesta, printre care Paul Constantinescu, Ion Dumitrescu şi Doru Popovici.

Pianista Ilinca Dumitrescu, muzicolog, pedagog şi realizator TV, a fost decorată de Guvernul francez cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o recunoaştere a staturii sale artistice naţionale şi internaţionale. Valoarea deosebită a pianistei românce a fost, de altfel, confirmată, de-a lungul timpului, de importante premii atât în ţară, cât şi în străinătate. Ilinca Dumitrescu a studiat în România alături de profesorii Cella Delavrancea şi Mihail Jora şi la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski" din Moscova cu Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. În 2006, pianista a obţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică - Bucureşti, cu calificativul maxim „summa cum laude". A concertat în peste 40 de ţări şi pe aproape toate continentele. În anul 1986, discul Ilincăi Dumitrescu editat în SUA şi cuprinzând interpretarea celor 14 sonate ale lui Domenico Scarlatti, a fost numit de International Record Critics drept „unul dintre cele mai bune albume ale anului". Promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX-XXI au rămas întotdeauna o preocupare aparte a cunoscutei pianiste.

Prim-solist al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti şi profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, fagotistul Vasile Macovei a susţinut o intensă activitate concertistică pe importante scene naţionale şi internaţionale. A interpretat un repertoriu de mare diversitate, atât în calitate de solist, cât şi alături de mai multe formaţii camerale, printre care Hyperion, Arheus, Traiect, şi Gaudeamus. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume de marcă precum Pierre Dervaux, Alain Marion, losif Conta şi Daniel Kientzy, printre alţii. Vasile Macovei este doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Când: 7 mai, 7pm

Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH

Intrarea liberă.